Олимпийските игри в Токио бяха официално закрити на церемония, която продължи над два часа. На събитието присъстваха и спортистите, които останаха до последния ден на игрите. Знаменосец на България беше капитанката на ансамбъла ни Симона Дянкова. Само преди часове грациите ни записаха велик успех, завоювайки олимпийското злато. 

България завърши на 30-о място в крайното класиране с общо шест отличия - три златни медала, един сребърен и два бронзови. За първи път от Сидни 2000 имаме трима олимпийски шампиони.

Припомняме, че в четвъртък Ивет Горанова помете конкуренцията в дисциплината кумите на каратето и покори олимпийския връх, а вчера Стойка Кръстева триумфира в турнира по бокс в категория до 51 кг. 

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)


* Снимка: БОК, Костадин Андонов, StartPhoto 


* Снимка: БОК, Костадин Андонов, StartPhoto 
 

Игрите в Токио бяха закрити с доста свежа и атрактивна церемония. Основният мотив беше да се покаже на света музиката и културата на Япония.

"Това бяха безпрецедентни игри, които принудиха всички ни да положим усилия, които също са безпрецедентни", каза от трибуната президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах в речта си при закриването на Олимпиадата, придавайки особено значение на работата на организационния комитет и всички японски институции и техните доброволци.

Тридесет и вторите Олимпийски игри в новата история на човечеството бяха белязани от пандемията от коронавирус, завладяла цял свят. 

Проведе се и церемонията по награждаването на медалистите от маратоните при мъжете и жените - нещо, което е традиция при официалното закриване на Олимпиади. 

Беше отделено и внимание на домакина на следващите Игри - френската столица Париж през 2024 г. 

Имаше и препратка към предстоящата Параолимпиада, която започва в края на месеца и ще продължат до 5 септември.

Над олимпийския стадион в Токио се появи огромен надпис "Arigato" (б.р. - в превод от японски език: Благодаря!). 

"Обявявам Игрите на 32-рата Олимпиада за закрити", обяви в края Томас Бах, а последното действие от церемонията беше затварянето на цветето с олимпийския огън, който угасна.