Националният отбор на България по волейбол замина за олимпийската квалификация в Берлин, която е от 5 до 10 януари. Селекционерът Пламен Константинов обяви преди няколко часа състава, като лошите новини са отсъствието на Тодор Алексиев и Цветан Соколов. И двамата не успяха да се възстановят от контузии.

"Надявам се да покажем нивото от Европейското, имаме доста предпоставки това да се случи. Мисля, че имаме шансове. Тошко е изключително важен играч за отбора, човек, който неизменно е в основния състав от 2009 година. Със сигурност неговото отсъствие ще липсва на отбора, но за съжаление в спорта е така, не винаги треньорът може да разчита на тези, които иска", заяви Владимир Николов пред БНТ на летище София.

"Няма леки съперници. Финландия има по-скромни технически възможности, но Русия и Франция са от световна класа и са по-добри от нас. Ние ще се надяваме да успеем да ги излъжем и да ги победим", завърши опитният състезател преди да отлети за Берлин./БЛИЦ

Ето избраниците на треньора Пламен Константинов:
Разпределители: Георги Братоев, Любомир Агонцев
Посрещачи: Тодор Скримов, Николай Пенчев, Мирослав Градинаров, Методи Ананиев
Диагонали: Владимир Николов, Николай Учиков
Центрове:
Виктор Йосифов, Николай Николов, Теодор Тодоров
Либера: Теодор Салпаров, Владислав Иванов, Мартин Божилов

Първият мач на България е срещу Финландия на 6 януари от 16:00 часа българско време. На следващия ден от 19:00 часа е срещата с Русия, а на 8 януари играем с Франция от 18:00 часа.

В Група „А“ на турнира в Берлин са домакинът Германия, световният шампион Полша, Сърбия и Белгия.

Първите два отбора в двете групи ще се класират за полуфиналите на квалификационния турнир, където ще играят на кръст, а след това ще има мач за 3-о място и финал. САМО ПОБЕДИТЕЛЯТ от квалификацията в Берлин печели квота за участие на олимпийските игри в Рио де Жанейро.

Заелите 2-о и 3-о място отбори се класират за участие в последната световна олимпийска квалификация в Токио (Япония) през месец май. До този момент четири тима вече си осигуриха участие на Игрите в Рио де Жанейро. Това са домакинът Бразилия, САЩ, Италия и Аржентина.

1.jpg