Ветрове, наподобяващи ураганни, връхлетяха България през почивните дни, а паднали дървета взеха най-малко две жертви. По Черноморието 5-метрови вълни заляха лодки и заведения по плажните ивици.

В страната имаше и първи снеговалежи. Всичко това ще продължи през следващия уикенд (25-26 ноември), прогнозира пред Actualno синоптикът Петър Янков.

Пак мощни ветрове

След временно отслабване на вятъра през първата половина на тази седмица - в края на седмицата се очакват отново силни ветрове, почти до същите нива като от 18-19 ноември, каза той. В сряда ще премине средиземноморски циклон. В събота пък се очакват пак мощни ветрове. В Дунавската равнина те ще са със скорост до 50 км/ч., а в Добруджа и по Черноморието – 80-90 км/ч.

"Това са силни ветрове, наричат се „ожесточен щорм“", предупреди Петър Янков. В сряда ще има валежи предимно от дъжд, а температурите ще са около 10-15 градуса по Целзий. В северозападните райони се очаква да са 8-9 градуса. В събота по високите западни полета и в планините ни чакат валежи от сняг. На височина над 2000 метра ще се образува снежна покривка от 10-15 см.

"На Балканите неблагоприятните метеорологични условия са много. Сега има опасни метеорологични явления, които застрашават нашия живот – интензивните валежи и силни ветрове. Хората трябва да се съобразяват, да преминават далеч от високи дървета. Някои тополи вече са премахнати – на пътя между София и Самоков например", каза синоптикът.

Температурите

В четвъртък температурите слабо ще се понижат, ще бъде дъждовно. В петък временно валежите спират през деня, но вечерта и в събота започват по-интензивните дъждове с понижение на температурите. В неделя те отново ще спрат. По Черноморието ще има силно вълнение – особено в събота вечерта и в неделя, предупреди Петър Янков.


 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук