Вчерашната буря беше уникална. Това вече не са редки явления в цялата страна. Това каза в интервю инж. Христомир Иванов, експерт по мълниезащита от Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране. Хората, които се занимаваме с мълниезащита, наблюдаваме тази дейност и тя с всяка изминала година се увеличава все повече и повече. В западната част на София беше най-активната дейност на бурята, добави той.
Хората рядко обръщат внимание на защитата от мълниите, констатира инж. Иванов и добави: "В нашата страна има добра наредба за мълниезащита, което ни кара да се гордеем с това нещо и там наистина е показано как трябва да се проверяват тези наредби, кой отговаря за тях и да сме спокойни, че наистина домът ни е надеждно защитен.

Синоптиците обявиха чака ли ни нов библейски потоп тази седмица (ТАБЛИЦИ)  

Когато сградата е обществена, отговорността е на този, който я управлява – директорът на училището, управителят на сградата, а в кооперациите отговорност носи управителят на етажната собственост".
Инж. Иванов съветва да се спазват няколко основни мерки при мълнии, когато сме вкъщи: "Първо – да не се допираме до метални предмети. Ако имате алуминиева дограма, чешмата, парното – просто стоите далеч от тях, защото могат да бъдат електропроводими. Има такива случай".

Столицата е под вода след мощната гръмотевична буря и порой! Шахта изби насред града, мол бе в аварийно положение (СНИМКИ/ВИДЕО) 
 
Над 640 стари сгради в Столична община не са в съответствие с изискванията на Наредбата за мълниезащита, каза още той: "Преди 7-8 години ни беше възложено да направим проверка на всички обществени заведения на територията на Столична община. Те бяха над 640. Положението беше трагично. Направиха се много ремонти, реконструкции на такива заведения, но проблемът си остава".

Шефката на Столичния инспекторат обясни защо изригваха шахтите при пороя в София и какви са последиците от потопа!  

Дежурният към Планинската спасителна служба /ПСС/ Явор Каролев обясни какви са мерките за безопасност при мълнии в планината: "Първото нещо е да се махне колкото се може по-бързо от най-високата част на планината. Гръмотевиците стават в по-високите части. Не трябва да сме в близост до единични дървета, до изразени връхчета на терена.

Наземните токове, които са след падането на гръмотевицата, се оттичат и се разпръсват. Затова човек трябва да приближи краката си колкото се може по-близо един до друг. Трябва да е реално на открито, а не да се сгуши в терена. Много по-малък е шансът да те удари самата гръмотевица, отколкото да те ударят след това наземните токове".