Тази нощ се проведе 93-ата церемония по награждаването на Американската киноакадемия. Връчването на статуетките премина при спазване на мерките за дистанция между присъстващите.

Победителите в отделните категории излизаха на подиума в залата в Лос Анджелис, или бяха включвани чрез видеовръзка за кратки речи.

За съжаление българската актриса Мария Бакалова не успя да грабне статуетката за най-добра поддържаща роля за "Борат 2 и тя бе присъдена на Юн Йо-джунг за ролята и във филма "Минари".

Извънредно: Стана ясно дали Мария Бакалова грабна "Оскар" ВИДЕО

За най-добър филм бе избран "Земя на номади" на режисьорката Клои Чжао, като другите номинирани бяха "Манк", "Момиче с потенциал", "Юда и черният месия", "Без звуци в живота", "Минари", "Бащата", Процесът срещу Чикаго 7".

39-годишната Клои Джао получи също така и наградата за "Най-добър режисьор". Тя е родена в Китай и стана първата азиатка и втората в историята жена, спечелила "Оскар" за най-добра режисура.

Във филма "Земя на номади" се разказва за финансово затруднени хора, живеещи във ванове, които пътуват из Америка и се захващат с различни работи в опит да свържат двата края.

"Винаги съм намирала доброта в хората, които срещам навсякъде по света. Така че тази награда е за всички, които имат вярата и смелостта да запазят добротата в себе си и да я съхранят един в друг, независимо колко трудно е това. Тя е за вас, вие ме вдъхновявате да продължа. Благодаря ви!", каза тя.

Филмът "Земя на номади" е свързан и с още една награда "Оскар". Актрисата Франсис Макдорманд, участваща във филма, спечели статуетката за "Най-добра актриса". Другите номинирани за тази награда бяха Вайола Дейвис за "Ма Рейни: Майката на блуса", Андра Дей за "Съединени американски щати срещу Били Холидей", Ванеса Кърби за "Да намериш отново себе си", Кери Мълиган за "Момиче с потенциал".

Антъни Хопкинс грабна приза за "Най-добър актьор" за играта си в лентата "Бащата". Конкуренти му бяха Риз Ахмед за "Без звуци в живота", Чадуик Боузман за "Ма Рейни: Майката на блуса", Гари Олдман за "Манк", Стивън Юн за "Минари".

Статуетката за "Оригинален сценарий" получи Емералд Фенел за „Момиче с потенциал”.

Наградата за „Адаптиран сценарий” бе присъдена на Кристофър Хемптън и Флориан Зелър за сценария на „Бащата”.

Томас Винтерберг получи наградата за "Най-добър чуждоезичен филм" за "Още по едно". Той посвети наградата на дъщеря си Ида, загинала при автомобилна катастрофа четири дни след началото на снимките.

Мария Бакалова с деколте до пъпа в рокля на принцеса на Оскарите

Оскарът за най-добър актьор в поддържаща роля отиде при Даниел Калуя за "Юда и черният месия".

Две награди взе екипът на „Ма Рейни: Майката на блуса”. Първата бе за „Най-добри костюми”, а втората за "Най-добър грим и прически".

Клоуи Джао получи наградата за "Най-добър режисьор" за "Земя на номади".

Филмът „Без звуци в живота” спечели наградата за „Най-добър звук”.

„Двама далечни непознати” отнесе наградата за „Най-добър късометражен филм”.

"За душата" получи наградата за "Най-добър анимационен филм".

За "Най-добър късометражен документален филм" бе обявен "Колет". "Моят учител октоподът" пък взе "Оскар" за най-добър "Пълнометражен документален филм".

С Наградата за визуални ефекти бе отличен "Тенет" на Кристофър Нолан.

Композиторите Трент Резнър, Атикъс Рос и Джон Батист бяха отличени с "Оскар" за оригинална музика за филма "За душата".

H.E.R. спечели наградата "Оскар" за най-добра песен от филм с "Fight for You" от "Юда и черният месия".