В германското издание на световноизвестното предаване „Стани Богат” бяха спечелени 1 млн. евро. Всичките спечелени пари от популярния телевизионен водещ Томас Готшалк в предаването, което в Германия се казва “Кой ще бъде милионер?” и се излъчва по телевизия RTL, ще отидат за благотворителна цел.
Томас Готшалк е вторият човек в историята на воденото от колегата му Гютер Яух предване „Кой ще бъде милионер?”, който печели 1 млн. евро. За негово съжаление обаче той няма да получи нито цент от парите, 900 000 евро от които ще бъдат дарени на благотворителната кампания „Ние помагаме на децата”, обяви говорителка на RTL. Останалите 100 000 евро също ще бъдат предназначени за благотворителна инициатива на самият Томас Готшалк, свързана с различни младежки организации.

На въпроса за 1 млн. евро Готшалк ползва последния си жокер, а именно „Обади се на приятел”. На помощ му се отзова литературният критик Марсел Райх-Раники, а въпросът бе: „Как се казва последната спътница в живота на легендарния писател Франц Кафка, който я е срещнал само 1 година преди смъртта си?”, докато за отговори бяха дадени: (А. Дора Диамант, B. Сара Сафир, C. Рита Рубин, D. Олга Опал).

Жокерът на Готшалк веднага включи за какво става на въпрос. Литературният критик Марсел Райх използва само няколко секунди от времето, което по правилник е 30 секунди, за да даде верният отговор А. Дора Диамант. След това Готшалк благодари на приятеля си с думите: „Марсел, обичам те”.

В благотворителното издание на „Кой ще стане милионер?” от поканените известни личности бяха спечелени общо 1 314 000 евро за „Ние помагаме на децата”. Освен Готшалк участие в шоуто взеха легендарната германска плувкиня Франциска ван Алмсик (спечелила 125 000 евро), трите сестри Якоб (по 64 000 евро) и телевизионната водеща Инка Баузе (125 000 евро).

По късно след предаването водещият Гюнтер Яух сподели: „Доверих се на Томас Готшалк. Но преди всичко на въпроса за 1 млн. евро не бих се наел да дам конкретен отговор. Това беше огромен късмет, че като жокер ползва Райх-Раники”.

„Всъщност избрах Марсел Райх – Раники просто ей така на шега, за да допълня вариантите си за телефонен жокер. И това бе подходящият въпрос за него. Ако бях го занимал например с „телетъбисите” (анимационни герои), то той щеше да каже: Какво искате от мен? Но когато става въпрос за литература, той е точният човек на точното място”, заяви след шоуто най-големият печеливш Томас Готшалк. /БЛИЦ