Руското министерство на отбраната заяви, че с участието на организацията "Бели каски" са били заснети 9 сцени, в които се вижда използването на химически оръжия от сирийските сили.

Центърът за помирение на враждуващите страни в Сирия, заяви, че след заснемането на филма "Бели каски", заедно с бунтовниците от забранената организация "Ал-Нусра", било решено да предадат два филма на Организацията на обединените нации и на ОЗХО, а останалите да публикуват в социални мрежи.

"В края на снимките вечерта на 11 септември в съвместното заседание на представителите на"Бели каски" и бойците на терористичната група" Хаят Тахрир ал-Шам "(" Джебхат Ал-Нусра") от девет филми, само два са били одобрени за предаване", се казва в доклада.

Той отбелязва, че било решено останалите видеоклипове да се използват за поставяне в социални мрежи само поради лошото им качество.

Обърнете внимание, че организацията "Бели каски" многократно е прибягвала до подобни практики, и се е случвало да заснеме  "фалшиви" видеа, се посочва в доклада.

Превод: БЛИЦ