На 3 февруари 2017 г. в Нюпорт Нюс (щат Вирджиния) се състояла тържествена церемония по официалното извеждане от състава на ВМС на САЩ първия в света атомен самолетоносач Enterprise след 55-годишна служба на кораба. Съобщението е на пресслужбата на ВМФ н аСАЩ.
Той е построен в същата корабостроителница от компанията Newport News Shipbuilding and Drydock Company и спуснат на вода на 24 септември 1960 г., а след година влязъл в строя на ВМС. За времето на своята служба е изминал над 1 млн морски мили, равни на 46 обиколки на Земята по екватора.
 

На 4 май 2015 г. Enterprise със снето въоръжение и радиоелектронна апаратура застанал на същото място, където е някога построен, за разтоварване на ядреното гориво, деактивация на енергетичната установка и частичен демонтаж на оборудването.
 
След това корабът ще бъде буксиран в Бремертън (шат Вашингтон) на Тихоокеанския бряг, където ще бъдат отстранени ядрените реактори. Не се съобщава как корабът ще бъде преместен от Източния на Западния бряг. Окончателно ще бъде нарязан към 2025 г.
 
Историческото название на кораба ще бъде наследено от третия кораб от типа Gerald R. Ford. Това ще е деветият кораб от ВМС на САЩ с такова име. Неговото построяване ще започне през 2018 г. и се очаква да постъпи във флота през 2025 г.
 
Превод и редакция: БЛИЦ