Всеки пети японец, който работи, рискува да умре от преумора. Това сочи правителствен доклад, посветен на този японски феномен.

Стотици смъртни случаи, свързани с преумора, инфаркт, инсулт или самоубийство влизат в статистиката всяка година в Япония заедно с многобройни тежки здравословни проблеми, които водят до съдебни дела и призиви за намиране на решение на проблема, отбелязва Франс прес.

Докладът е част от първата бяла книга за „кароши“ – смърт от изтощение, пише manager. Документът бе одобрен в петък от премиера Шинзо Абе. Въпреки че обществената представа за японския служител, работещ твърде дълго време, се променя, много японци продължават да стоят на работното си място много по-дълго от колегите си в другите модерни икономики.

Според доклада 22,7% от японските фирми, анкетирани между декември 2015 и януари 2016 г., декларират, че някои от служителите им работят по повече от 80 часа допълнително всеки месец. 80 часа е официалният праг, след който се смята, че има сериозен риск от смърт от изтощение.

21,3% от японците работят средно 49 и повече часове седмично. За сравнение с такъв ритъм са 16,4% от работещите в САЩ, 12,5% във Великобритания и 10,4% във Франция. Документът подчертава, че японците поддържат високи нива на стрес, свързан с работата им./