Военният експерт на Defence Express Иван Киричевски каза, че руснаците инсталират така наречените топлинни капани на ракетите Х-101.

В ефира на телевизионния канал "Еспресо" той обясни, че тези "капани" трябва да отклоняват зенитните ракети и по-специално ракетите към преносимите системи за противовъздушна отбрана по време на полета, пише УНИАН.

„Такава „иновация“ върху руските ракети изглежда заплашително, защото отразява общата логика на действията на руския военно-промишлен комплекс. Руснаците вече разбраха, че няма да ни смажат с количествени показатели. И се опитват да бъдат уверени, че всяка ракета може ефективно да преодолее нашата противовъздушна отбрана“, добави Киричевски.
Според експерта крилатите ракети са малогабаритни самолети. Те имат дължина на фюзелажа само 5 метра и затова е проблематично да се инсталират много топлинни капани.

"Съответно, първо, ограничен брой топлинни капани могат да бъдат инсталирани на ракети. Второ, бордовата електроника на тези ракети може да даде команда за стрелба или при приближаване към целта, или чрез фиксиране на насочването на ракетата от ПЗРК, но и тук технологично започват нюансите: кога трябва да се даде команда на електрониката да стреля? Така руснаците започнаха да модернизират ракетите Х-101 преди два месеца, но тези топлинни капани не бяха регистрирани в продължение на два месеца“, обобщи Киричевски.

Ракетни удари по Украйна

Според наблюдателя Александър Коваленко пълноценният товар с боеприпаси за масирана ракетна атака срещу Украйна ще бъде готов до 10 февруари.

В същото време експертът Олег Жданов обясни защо Русия използва ракети през деня и дронове през нощта.

Михаил Подоляк, съветник на ръководителя на канцеларията на президента, каза, че руските войски ще продължат да тероризират украинците с ракети и дронове, докато войната приключи.

Превод: БЛИЦ
 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук