На борда на мистериозно изчезналия през 2014 година малайзийски Боинг може да е пътувал бандит, който предварително е планирал умишленото унищожение на самолета. Такова мнение изказа експертът по авиобезопасност Тим Термини, цитиран от The New York Post.

По думите му, не е изключено престъпникът да се е качил на борда без билет преди останалите пътници и да е изчаквал излитането на лайнера, за да го похити и унищожи умишлено.

Според Термини има четири версии за трагедията с MH370: самолетът е отвлечен от член на екипажа, от пътник, от бандит, който се е качил по-рано от пасажерите или от човек, който е получил дистанционен достъп до системата за управление на Боинга.

На 19 юни стана ясно, че пилотът на самолета Захария Ахмад Шаха може да е спрял кислорода в салона, убивайки пътниците. Експертите установиха, че пилотите на полет MH370 са сменили курса на полета.  Вината за това е хвърлена именно върху Захария Ахмад Шах: съобщава се, че той е възпроизвел подобен полет с фатален изход на авиосимулатора. Освен това имал проблеми в личния си живот – съпругата му го била напуснала и бил самотен и депресиран.

Самолетът на авиокомпания Malaysia Airlines, изпълняващ полет от Куала Лумпур към Пекин, изчезна от радарите на 8 март 2014 година. На борда на машината имаше 227 пътници и 12-членен екипаж. През януари 2015 г. всички те бяха официално обявени за загинали. Самолетът все още не е открит.

Превод: БЛИЦ