Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че се надява Франция скоро да се отърве от своя държавен глава Еманюел Макрон, наричайки го „бреме“ за страната, която се намира в опасни времена.

Отношенията между Анкара и Париж са особено обтегнати през последните месеци заради различията им по конфликта в Сирия и публикуването на карикатури за пророка Мохамед във Франция. Двете държави също така си размениха обвинения за ролите им в конфликта в Нагорни Карабах.

„Макрон е бреме за Франция. Макрон и Франция преживяват много опасен период всъщност. Надеждата ми е, че Франция ще се отърве от проблемите на Макрон колкото се може по-скоро“, каза Ердоган пред репортери след традиционната петъчна молитва, цитиран от Ройтерс.

В края на октомври Ердоган определи като „отвратителна“ карикатура във френския сатиричен седмичник „Шарли Ебдо“, изобразяваща го как повдига женска пола, докато пие бира по бельо, пише investor.bg.

От кабинета на Ердоган обещаха да предприемат „правни и дипломатически действия", докато турската телевизия НТВ заяви, че Анкара също е призовала втория дипломат на френското посолство в турската стол
ица, за да изрази недоволството си.

При други обстоятелства Анкара щеше да привика френския посланик, но той бе извикан в Париж за консултации в допълнителен знак за влошените дипломатически отношения между двете страни членки на НАТО.