На 30 май руски части атакуваха щаба на Главното разузнавателно управление на украинското министерство на отбраната на остров Рибалски в Киев. Възможно е за целта да са използвани две ракети. Ударът е предшестван от пристигането на дронове, съобщават световните издания.

Около 40 руски дрона са атакували щаба на украинското разузнаване два дни преди операцията. Много от тях са използвани за откриване на скрити позиции на системите за противовъздушна отбрана IRIS-T и Patriot.

След пристигането на безпилотните апарати по-голямата част от боеприпасите на системите за противовъздушна отбрана са използвани, като е очаквана доставката на нови ракети.

Междувременно има две версии за използването на ракети от въоръжените сили на РФ. Според една от тях е използвана дозвукова ракета с корабно базиране Х-35У с възможност за унищожаване на наземни цели.

Това се доказва по-специално от наличието на два комплекта стабилизатори, чието разположение се различава от това в ракетите Patriot.

Според втората версия за случилото се, ракета П-800 "Оникс" от крайбрежния комплекс "Бастион" с обсег 300-400 км е ударила сградата на ГРУ. Освен това може ракетите да са били две: едната от тях да е поразила съоръженията на противовъздушната отбрана, другата - сградата на Главното разузнавателно управление.

Според приблизителната схема на удара, първата ракета пробива корпуса на сградата или експлодира на дълбочина, без да повреди носещите конструкции, блокирайки изхода към повърхността и прехода между нулевите нива. Втората удря обекта от страната на водата и наводнява подземните комуникационни устройства.

Важно е да се отбележи, че и двата споменати типа ракети са оборудвани със станции за радиоелектронна борба, които пречат на радарите AN / MPQ-53, AN / MPQ-64 Sentinel и TRML-4D, разположени близо до Киев. Това може да обясни ниската ефективност на западните системи за ПВО.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук