Водещи американски медии реагираха на посланието на президента на Русия Владимир Путин пред Федералното събрание, в което той, в частност, се обяви за промени в Конституцията.

Както пише старши продуцентът на Си Ен Ен Люк Макги, обявените от държавния глава промени, очевидно са предназначени да преразпределят правомощията във властта. „Правейки стъпки към засилване на властта си, Путин изпраща послание към целия свят. Повече Путин в Русия означава повече Путин на международната сцена”, анализира журналистът.

Кореспондентът на The New York Times  Андрю Хигинс отбелязва, че въпросните конституционни промени са „първа сериозна ревизия на политическата система на Русия от 1993 г., когато първият демократично избран президент на страната Борис Елцин вкарва танковете в центъра на Москва”.

Според автора, Путин, без да разкрива подробности и целите на реформата, е отворил „кутията на Пандора с възможните варианти” за развитие на събитията.

„Възникналата несигурност изважда политическия елит от равновесие, помагайки на Путин да се защити от съдбата на „куцото пате” (американски политически термин за президент, чиито правомощия скоро ще изтекат) и оставяйки го на оста, около която ще се върти цялата страна”, добавя Хигинс.  

Какво крои Путин с внезапната оставка на Медведев и правителството

В посланието си пред Федералното събрани Путин, в частност, предложи да се делегират пълномощия на Държавната дума по утвърждаване на кандидатурата на министър-председател и членове на правителството, задължавайки самия държавен глава да се съгласи с решението на депутатите.

Освен това, президентът се обяви назначаването на ръководители на силовите структури да става след консултации със Съвета на федерацията.

За целта трябва да бъдат внесени поправки в Конституцията, но по какъв начин – все още не е ясно. Президентът само каза, че очаква обществена дискусия по въпроса.

На фона на тези събития правителството на Дмитрий Медведев подаде оставка.  Очаква се новият премиер на страната да бъде ръководителят на Федералната данъчна служба Михаил Мишустин. Кандидатурата му ще бъде разгледана от депутатите на 16 януари.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ