Оперативно-тактическата ракетна система "Искандер-Е" показа безпрецедентна точност при стрелба пред чуждестранен клиент: порази средната точка на кръста на наземна цел с ракета, изстреляна от разстояние 180 километра, разказа Бекхан Оздоев, промишлен директор на оръжейния комплекс на държавната корпорация "Ростех".

Целта беше квадрат 30 на 30 метра с наредени в него елементи от стара военна техника.

„Стрелбата е извършена на територията на чуждестранния клиент. Изстреляната от комплекса балистична ракета измина 180 километра и попадна точно в средата на кръста на целта – това беше потвърдено от камерите, инсталирани около целта. Продуктите на предприятията на Ростех за пореден път се показаха от изключително положителната си страна“, каза Оздоев.

Заместник-ръководителят на експортно-импортното управление на КБМ (част от "Високоточные комплексы" на корпорация "Ростех") Александър Романюк уточни, че на стрелбата са присъствали генералите на клиента, които са наблюдавали събитията в предаването „он лайн“ .
„След като ракетата удари „кръста“, аплодисментите не стихваха дълго време“, каза представителят на КБМ.

Искандер-Е е разработен от конструкторското бюро по машиностроене. Бойната машина е предназначена да унищожава критични вражески цели на обхват малко по -малко от 300 километра. Комплексът използва балистични ракети 9M723-E.