Украйна едва ли ще успее да изгони руските войски от Крим в близко бъдеще. Това са заявили високопоставени служители на Министерството на отбраната на САЩ на таен брифинг на Комисията по отбрана към Камарата на представителите на американския парламент, пише Politico.

„Не е ясно какво е накарало изказалите се да направят тази оценка. Но ясната индикация, както беше съобщено от трима души, пряко запознати с брифинга в четвъртък, беше, че Пентагонът не вярва, че Украйна може или скоро ще може да изтласка руските войски от полуострова“, пише изданието, цитирано от УНИАН.

Брифингът е представен по-двусмислено, според четвърти източник, но общото послание е, че победата на Украйна не е гарантирана.

Официалните говорители на Пентагона отказаха да коментират съдържанието на секретния брифинг, но направиха общо изявление:

„По отношение на способността на Украйна да се бори и да си върне суверенна територия, тяхното забележително представяне в отблъскването на руската агресия и продължаващата им способност да се адаптират на бойното поле говорят сами за себе си“, каза говорителят на Пентагона Сабрина Синг пред репортери.

Изданието припомня, че началникът на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ генерал Марк Мили също е доста резервиран относно способността на Украйна да изгони нашествениците.

"Ще бъде много, много трудно тази година да изгоним насила руските войски от всеки сантиметър от окупираната от Русия територия в Украйна. Това не означава, че не може да се случи. Това не означава, че няма да се случи, но ще бъде много, много трудно", каза той на срещата в база "Рамщайн" на 20 януари.

Планове за освобождаване на Крим

Русия де факто контролира полуостров Крим от края на февруари - началото на март 2014 г. Държавата-окупатор е разпростряла административно-правната си система върху него и активно преследва всички, които не са съгласни с окупацията, посочва УНИАН.

След поражението в района на Харков и особено край Херсон, руското командване започва подготовка за отбрана в Крим.

Военни анализатори директно отбелязват, че битката за Крим ще започне веднага след освобождаването на Мелитопол.

Бившият командир на американските сили в Европа Бен Ходжис смята, че украинската армия може да освободи Крим преди края на лятото.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук