Европейският парламент одобри на първо четене и трите промени в пакета „Мобилност“, на които се противопоставят българските превозвачи.

Първоначално започна гласуване една по една на внесените 1300 поправки, но след като се стигна до 263 номер заместник-председателят от Германия Райнер Виланд, който водеше заседанието, предложи на депутатите да решат дали да се продължи по същия начин, или да се премине към блоково гласуване, в което поправките от едни и същи вносители са групирани. До момента всички поправки паднаха поради отрицателен вот на 2/3 от гласувалите.

Сега пакетът „Мобилност“ отива в Съвета на ЕС, където трябва да бъде одобрен от министрите на транспорта на държавите членки. Ако там възникнат възражения, които пречат да бъде гласуван, ще бъде върнат на Европарламента и ще започнат преговори между двете институции до постигане на съгласие.

Според одобрените текстове шофьорите трябва да почиват извън кабината на камиона, да се връщат на всеки четири седмици в България, а размерът на командировъчните да бъде според държавата, в която са изпратени.

Българските евродепутати вече заявиха, че ще се опитат да предотвратят гласуването на пакета на второ четене от сегашния състав на ЕП.

Той стигна до пленарна зала, след като бе връщан няколко пъти в транспортната комисия, а българските превозвачи организираха протест срещу него два пъти – в началото на януари в Брюксел и миналата седмица в Страсбург.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!