Руските войски ще преминат в настъпление през февруари - началото на март поради безнадеждност и истерични настроения в самото ръководство на Руската федерация. 

Руснаците просто са длъжни да преминат в настъпление, преди въоръжените сили на Украйна да сформират нов тип батальонни тактически групи, пише УНИАН.

Това мнение изрази и военно-политическият наблюдател Александър Коваленко, отбелязвайки, че през следващите 2-3 месеца в Украйна ще бъдат сформирани и напълно оборудвани пълноценни щурмови бронетранспортьори, състоящи се изключително от техника западен тип, от танкове до артилерия: войските няма да могат да противопоставят нищо в отбрана, да не говорим за перспективите за настъпление.

Експертът предполага, че началото на нова офанзива на Руската федерация може да съвпадне с масивна ракетна атака, която може да извади от строя украинската енергийна система за 48 часа:

"Именно благодарение на този фактор началото на настъплението може да съвпадне със следващия ракетен удар. Въпросът е какъв удар. В крайна сметка при очаквания удар на 10 февруари +/- N-дни, следващият ударен боеприпас може да бъде образуван до 24 февруари“.

Според Коваленко в момента Руската федерация преминава през кумулативен етап на формиране на боеприпаси, които ще бъдат използвани по време на следващия ракетен удар: „Пълноценното формиране може да бъде завършено до 10 февруари. Общият капацитет на не - стандартизирания боеприпас може да бъде от 40 до 60 ракети, но по-скоро в рамките на 40, отколкото на 60".

Новото настъпление на Руската федерация - други прогнози

По-рано руският публицист и американски опозиционер Андрей Пионтковски посочи фактори, които биха могли да показват, че диктаторът на Кремъл Владимир Путин подготвя нова мащабна офанзива. Според неговата прогноза руските войски ще се опитат да пробият с танкови колони.

Анализаторите от Института за изучаване на войната също са уверени, че руснаците бързат да започнат нова широкомащабна офанзива, за да успеят преди тежката западна техника да пристигне в Украйна.

В Суджанския район на Курска област украинските военни предприеха внезапна атака с дрон. Както стана известно от публикации на чуждестранни агенции, храст стана "жертва" на саботаж.

<p>Обломок ракеты от украинского противотанкового комплекса " src="https://static.life.ru/publications/2023/2/8/794582735416.69-900x.jpeg" style="width: 800px; height: 450px;" />

При патрулиране на територията в близост до държавната граница руски военни са забелязали чужд квадрокоптер. Той кръжал над гората по странна траектория. Дронът бил захвърлен рязко от едната страна на другата и скоро имало експлозия. 

Пристигайки на мястото, руските бойци открили "жертвата" на удара - храст. В близост не е имало военни или цивилни съоръжения.

Куст после атаки дрона ВСУ в Суджанском районе Курской области. Фото  LIFE

Откриха и фрагменти от ракета от украинската противотанкова система "Корсар", която украинските въоръжени сили трудно могат да използват в бойни действия заради руската артилерия и танкове. Украинската страна често използва тези боеприпаси за саботаж, включително пускането им от дрон.

Обломок ракеты от украинского противотанкового комплекса

Официалният представител на Министерството на отбраната на Руската федерация генерал-лейтенант Игор Конашенков съобщи за загубите на украинската страна през изминалото денонощие и бе цитиран от чуждестранни агенции. 

През деня руските военни успяха да унищожат над 140 бойци на въоръжените сили на Украйна в донецкото направление.

„В резултат на настъпателните действия на щурмовите отряди и огневото поражение на Южната група войски бяха унищожени повече от 140 украински военнослужещи, един танк, три пикапа, три леки автомобила, както и гаубица „Мста-Б“. на ден“, каза Конашенков по време на брифинг.

Освен това през това време било възможно да се унищожат два склада с боеприпаси на въоръжените сили на Украйна в районите на населените места Авдеевка и Славянск на ДНР.

По-рано чужди медии писаха, че над 90 бойци на Въоръжените сили на Украйна са били унищожени в Донецко направление. Също така били ударени четири бойни бронирани машини, MLRS BM "Град" и гаубица "Msta-B" на защитниците.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук