Кубинският лидер Фидел Кастро знаеше, че ще си отиде от този свят на 90-годишна възраст, каза венецуелският президент Николас Мадуро, предаде ТАСС. Държавният глава участваше в церемонията по изпращането на Ел Команданте в последния му път в Хавана. Мадуро пред няколко хиляди души заяви, че той и боливийският му колега Ево Моралес са провели разговор с Кастро, когато бившият лидер на Острова на свободата е навършил 89 години. "Тогава Фидел ни погледна в очите и каза: Николас, Ево, аз ще бъда с вас още една година", посочи президентът на Венецуела.
"Учудих се и казах на Кастро. Вие не може да ни изоставите, но той ми отвърна: Аз ще си тръгна и ще дойде вашият ред", спомни си президентът. Държавният глава на Никарагуа Даниел Ортега също произнесе кратко слово. Той определи наложените от САЩ търговските ограничения срещу Куба престъпление срещу човечеството. "Кастро ще продължи да ни води към създаването на един по-добър свят", посочи салвадорският президент Санчес Серен в Хавана. Мексиканският държавен глава Енрике Пеня Нието заяви готовността на страната си да подкрепи Острова на свободата по пътя към просперитета.

"Създателят на социалистическа Куба бе един от символите на ХХ век", каза още той. Нието припомни, че от Мексико през 1959 г. е отплавала яхтата "Гранма" и това събитие е било първата крачка към свалянето на диктатурата на Фулхенскио Батиста. Починалият в края на миналата седмица Фидел Кастро управляваше Острова на свободата от 1959 до 2007 г. Заради ориентацията на Хавана към социалистическия лагер, САЩ наложиха санкции върху търговията с Куба. Затоплянето на отношенията между Хавана и Вашингтон започна при управлението на брата на Ел Команданте – Раул Кастро. От днес до събота урната с праха на бащата на кубинската революция ще измине хиляда километра от Хавана до Сантяго де Куба, където в неделя ще се състои погребението.