Президентът на Франция Еманюел Макрон каза, че не може да има мир в Украйна, докато Русия не бъде победена по време на изявлението си пред Мюнхенската конференция по сигурността, който се откри в петък.

“Все още не е настъпил часът на диалога, защото Русия избра войната. Русия избра да се насочи към гражданска инфраструктура и да извърши военни престъпления. Атаката на Русия трябва да се провали”, заяви френският президент.

“Единството и решимостта са важни, за да се осигурят на Украйна средствата да се върне на масата за преговори по приемлив начин и да работи за дългосрочен мир при условия, които украинците са избрали”, добави той.

Макрон говори за наемническата група “Вагнер”, като каза, че когато е разговарял с Владимир Путин преди година, той “почти му е повярвал”, че няма нищо общо с групата Вагнер, но че сега е ясно с действията им в Украйна, служат като инструмент на “мафията” за извършване на престъпления.

Макрон каза, че Русия е обречена на “поражение в бъдеще”, като агресията на Русия е консолидирала държавността на Украйна като държава, накарала е Финландия и Швеция да кандидатстват за присъединяване към НАТО и е накарала европейските страни да мислят повече за самоотбраната.

Френският президент Еманюел Макрон призова също така западните съюзници да засилят военната си подкрепа за Украйна, за да помогнат на страната да извърши необходимата контраофанзива срещу Русия.

Германия вдига военния си бюджет с 10 млрд.

Москва харчи през 2023 г. над 84 млрд. за отбрана

Берлин ще използва около 2 милиарда евро от отделен фонд, за да закупи боеприпаси и друго военно оборудване за Украйна.

Германия планира да увеличи бюджета си за отбрана с до 10 милиарда евро през следващата година, за да помогне за финансирането на допълнителни разходи, предизвикани от инвазията на Русия в Украйна, предоха световните агенции, цитирани от "Труд".

Министърът на отбраната Борис Писториус настоява за допълнителни пари във финансовия план за 2024 г., което би вдигнало общата сума над очакваните 62,7 милиарда, заделени миналата година.

Увеличението ще бъде в допълнение към финансирания с дълг специален фонд за отбрана на стойност 100 милиарда евро, който канцлерът Олаф Шолц обяви малко след руската инвазия за финансиране на възстановяването на германската армия през следващите години.

Само няколко дни след началото на руската инвазия на 24 февруари миналата година, на специална сесия на германския Бундестаг Шолц обеща да увеличи германския бюджет за отбрана до два процента от БВП в допълнение към специалния фонд.

“Блумбърг” съобщава, че Писториус планира да похарчи 8,5 милиарда евро от специалния фонд. Освен това правителството ще използва около 2 милиарда евро от отделен фонд, за да закупи боеприпаси и друго военно оборудване за Украйна.

През ноември Русия обяви бюджет за отбрана за 2023 г. от приблизително 84 милиарда долара, с повече от 40% повече от първоначалния бюджет за 2023 г.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук