Висш руски дипломат предупреди НАТО да не увеличава присъствието на военноморските си сили в Черно море, тъй като това ще подкопае регионалната сигурност и ще влоши допълнително отношенията на алианса с Москва, предаде Ройтерс.
По-рано този месец руски медии съобщиха, че американският ескадрен миноносец "Портър" е навлязъл в Черно море за рутинна мисия - действие, обезпокоило Москва, тъй като наскоро корабът е бил оборудван с нова ракетна система. Съгласно Конвенцията от Монтрьо страни, които нямат излаз на Черно море, могат да разполагат в него свои военни кораби за не повече от 21 дни.

Членуващите в НАТО Турция, Румъния и България имат излаз на Черно море. Русия също има свой черноморски флот, базиран в Севастопол, припомня Ройтерс. Ако е взето решение за създаване на постоянни сили, това ще дестабилизира обстановката, тъй като това не е море на НАТО, заяви висшият служител на руското външно министерство Андрей Келин, цитиран от руски информационни агенции. Алиансът няма нищо общо с Черно море. Не смятам, че това ще подобри отношенията ни с НАТО, допълни Келин. 

През последните дни настойчиво се заговори и за създаването на общи сили на Турция, Румъния, България и Украйна в Черно море.