Днес в Киев се провежд церемонията по встъпване в длъжност новоизбрания президент на Украйна Владимир Зеленски, съобщават световните медии.
 
На церемонията по встъпване в длъжност на новия президент на Украйна трябва да присъстват петима президенти – на Латвия, Литва, Естония, Грузия и Унгария, както и повече от 40 други високопоставени представители“, включително вицепрезидентът на Турция, премиерът на Молдова, и министри от страни-членки на ЕС и Канада.
 
От САЩ за инагурацията на Зеленски ще пристигне делегация от 15 души, водена от министърът на енергетиката Рик Пери.
 
По-рано говорителят на Владимир Путин Дмитрий Песков заяви, че Русия не е получавала покана за встъпването в длъжност на новия украински президент.
 

 
От българска страна присъства вицепремиерът Марияна Николова. Тя е бъде в компанията на свои колеги от Словакия, Румъния и Беларус.
 
Главната интрига след напускането на поста от Петро Порошенко, е въпросът ще бъде ли разпусната Върховната рада и ще бъдат ли назначени предсрочни парламентарни избори.
 
 
Говорителят на новия украински президент Ирина Победоносцева определи, като „фалшиви новини“, появилите се в украински медии, копия на президентски указ за разпускане на парламента и насрочване на избори за 14 юли.
 
Въпреки това съветникът на Зеленски, Дмитрий Разуков по-рано е заявявал, че след инагурацията новият президент има намерение да инициира разпускане на Радата, за което има „ред предпоставки, в това число липсата на коалиция в парламента“.  
 
Екипът на Зеленски обеща да излезе от протокола по време на церемонията по встъпването му в длъжност. В свое обръщение той лично се извинява на жителите на Киев за неудобствата, които ще им бъдат причинени от събитието.


 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!