Американският министър на отбраната Марк Еспър отмени изтеглянето на военните от районите в близост до американската столица, които са разположени там за евентуална помощ в поддържане на реда, съобщава АП, позовавайки се на министъра на армията (сухопътните войски на САЩ) Райън Маккарти.

По-рано бе съобщено, че е започнало изтегляне, като се очакваше около 200 военнослужещи да се върнат в Северна Каролина в рамките на 24 часа, а останалите да бъдат изтеглени към базите през следващите дни.

Според новите данни Еспър, след като посещава Белия дом, нарежда да спре се изтеглянето на военнослужещи.

Преди това той заяви, че е против военните да бъдат използвани за потушаване на безредиците, което ядоса Тръмп, който подчерта, че допуска такава възможност.

Започна се: Въоръжени опълченци в Айдахо отблъскват набезите на мародерите ВИДЕО

Промяната засилва объркването относно заплахата на президента да се позове на "Закона за въстанията" за протестите след смъртта на Флойд в Минеаполис.

Тръмп определя изявлението на Еспър като "слабост". Прессекретарят Кейли Макенани заяви, че президентът все още е готов да разположи федерални войски, въпреки коментарите на Еспър.

"Ако е необходимо, той ще ги използва", каза тя. "Но в този момент той разчита да контролира улиците с Националната гвардия. Работи се с голям ефект."

АП отбелязва, че американските военни все още не са участвали в потушаването на безредиците във Вашингтон, въпреки че тази възможност е обсъдена.

По-рано тази седмица приблизително 1,3 хиляди военнослужещи пристигнаха в столичния район на Колумбия.

Около 1,7 хиляди военнослужещи от Националната гвардия на САЩ от Индиана, Тенеси и Южна Каролина също бяха изпратени във Вашингтон и неговите предградия.

Войници от 82-а въздушно-десантна дивизия остават в режим на готовност в Съвместна база Андрюс в Мериленд и Форт Белвоар във Вирджиния извън Вашингтон.

В първо голямо интервю, откакто заплаши да използва армията на Съединените щати, за да сложи край на бунтовете в страната, президентът Доналд Тръмп каза днес, че "нещо е прещракало" в полицаите, които убиха чернокожия арестант Джордж Флойд. .

Тръмп каза още, че много от либералните кметове не могат да се справят с безредиците. Според него има злонамерени играчи, като крайнолявата органиация Антифа, които умишлено разпалват протестите.

Все пак президентът отстъпи крачка назад и каза, че вероятно няма да се наложи да бъде използвана армията.

"В момента нацията се нуждае от законност и ред. Има група лоши хора, които използват смъртта на Джордж Флойд и други подобни случаи, за да се опитват да правят лоши неща.

Ние държим нещата под контрол, но има суперлиберални кметове демократи, които се държат позорно. Като кметът на Минеаполис, който заповяда полицията да бяга от участъка, който беше подпален.

Никога не трябва да се позволява подобно нещо. Вкарахме Националната гвардия и поставихме нещата под контрол. Наистина имаме нужда от успокоение на страстите, но също така от твърдост, законност и ред.", категоричен е Тръмп.