През август 1986 г. леден блок с невероятни размери се откъсна от антарктическото крайбрежие: размерът на айсберг A123a е сравним с размера на град. Наблюденията показват, че площта му достига невероятните 4000 квадратни километра, а дебелината достига 400 метра.

Но плаващият леден блок не се носеше дълго: айсбергът бързо се разби в тинестото морско дъно и остана неподвижен в морето на Уедел в продължение на десетилетия. Последните данни от наблюденията на Британското антарктическо проучване показват, че невероятният блок лед се е преместил за първи път, пише IFLScience.

Учените са изследвали сателитни изображения и са установили, че местоположението на айсберг A23a се е променило значително през последните няколко години. Изследователите предполагат, че подобно на повечето други айсберги от морето на Уедел, A23a ще се носи с Антарктическото циркумполярно течение и в крайна сметка ще се озове в Южния Атлантически океан. В края на този път го очаква същата съдба като другите - той ще се стопи.

1500 лева Бонус за Онлайн Казино Игри!

Според британския експерт по дистанционно наблюдение на Антарктика д-р Андрю Флеминг гигантският леден блок е спрян през 1986 г., но айсбергът постепенно се свива, докато не изгуби хватката си върху тинестото дъно и започна да се движи. Първите движения бяха забелязани от учените още през 2020 г.

Обърнете внимание, че през май 2021 г. айсберг A23a за кратко загуби титлата си „най-големият айсберг в света“, когато A76 се отцепи от ледения шелф на Роне в морето Уедел. Първоначално площта му беше 4320 квадратни километра, но по-късно се раздели на три отделни айсберга и загуби титлата си.

Изследванията обаче показват, че дори A23a е относително малък в сравнение с най-големия айсберг на всички времена. Това заглавие принадлежи на леден блок, забелязан през ноември 1956 г.: точните размери на айсберга не са известни, но учените изчисляват, че той е бил дълъг 335 километра, широк 97 километра и е покривал невероятните 31 000 квадратни километра.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук