Володимир Зеленски изпрати сигнал до Русия по време на обръщението си към украинците по повод третата годишнина от встъпването му в длъжност. До това заключение стигна журналистката на The New York Post Айлин Ей Джей Конъли, а думите й се цитират от PolitRussia и световните агенции.

Тя обърна внимание на изявленията на украинския президент, че руската армия е успяла да напредне далеч в Донбас, както и че конфликтът във всеки случай трябва да бъде разрешен дипломатично.

Припомняме, че Зеленски заяви, че краят на руската специална операция определено ще бъде дипломация поради факта, че някои проблеми между страните не могат да бъдат решени по друг начин. В същото време той добавя, че техния формат ще бъде хибриден, тъй като Киев иска да върне всичко, а Москва „не иска да даде нищо“.

По думите на американския журналист, така украйнският държавен глава намеква на руските власти за готовността си да направи териториални отстъпки, като това можело да се докаже и от последното решение на Джо Байдън да отпусне 40 милиарда долара на Киев, половината от които, предназначени за военни нужди.

Документът беше подписан от лидера при необичайни условия - той беше изпратен в Сеул, по време на работното посещение на Байдън там, за да приеме законопроекта възможно най-скоро. Вероятно по този начин ръководителят на Съединените щати се е опитал да предотврати решаването на украинския проблем чрез дипломация.