„Убиецът първо възпроизведе 2-3 изстрела във въздуха, след което застреля посланика. Всичко се случи за няколко секунди“, разказва пред 24rodopi.com турски журналист, който е бил в художествената галерия в Анкара, където снощи бе убит руският посланик Андрей Карлов.

„Настъпи паника. Хората се опитваха да се скрият, кой където свари. Убиецът каза на цивилните да напуснат залата. Каза, че от тук ще излезе мъртъв. После извика охраната на посланика“, разказва очевидецът на трагичните събития.

Когато цивилните напускали залата, посланикът бил проснат на земята и не давал признаци на живот. Той бил разстрелян с 11 куршума.

„Терористът застреля посланика от около един метър. Стреля по врата му и в гърба. Мисля, че посланикът издъхна на място. Ние излязохме навън, в залата останаха стрелецът и охраната. После при полицейската операцията той отказа да се предаде и беше застрелян“, допълва очевидецът.

Както вече стана ясно, убиецът Мевлют Мерт Антънташ е завършил полицейската академия в Измир. Бил е на служба в Анкара, но са го уволнили по време на голямата чистка след неуспешния опит за преврат през юли и последвалата акция срещу организацията на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен - FETO. 22-годишният Мерт Алтънташ влязъл в залата с фалшиви документи за самоличност.

По-късно бе съобщено, че се извършват обиск в дома на убиеца. Арестувани са майката и бащата на нападателя. Той е служел около де години и половина. Родом е от провинция Айдън.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ