Долната камара на австрийския парламент одобри задължителната ваксинация срещу коронавирус. Така Австрия става първата европейска страна, която налага задължителна имунизация за COVID. Законът влиза в сила от 1 февруари и ще бъде в сила до началото на 2024 г.

Законопроектът трябва да мине на гласуване и през горната камара и да бъде подписан и от президента Александер Ван дер Белен. Това се възприема обаче по-скоро като формалност за приключване на процедурата.

Според здравния министър Фолфганг Мюкщайн това е "решение за завръщане към живота такъв, какъвто го познавахме преди пандемията".

Според текста от средата на март наваксинираните пълнолетни граждани ще трябва да плащат - глобите варират между 600 и 3600 евро.

Задължителната ваксинация няма да важи за бременните, за тези, които не могат да се ваксинират по медицински причини, и за преболедувалите през последните 6 месеца. От средата на март влиза в сила контрол за спазване на новия закон.

Още преди заседанието беше ясно, че има широк консенсус за одобряване на мярката. Против се обяви единствено крайно дясна Партия на свободата.

По официални данни около 72% на Австрия от населението е напълно ваксинирано. На фона на останалите страни Австрия е с едни от най-ниските показатели по обхват на ваксинацията сред западните страни.