Личният лекар на президента на Украйна Виктор Юшченко Ростислав Валихновски съобщи, че от организма на високопоставения пациент са изтеглени 95 % от диоксина, съобщи УНИАН.
“Нашият президент се чувства добре и е в нормално физическо състояние. Слава Богу, състоянието му е нормално и стабилно”, каза лекарят пред украински журналисти. По думите му Юшченко е демонстрирал “поразителна промяна в здравословното си състояние”, потапяйки се през януари в дупка, пробита в леда, по време на празнуването на Йордановден.
ЛентаРу припомня, че през 2004 г. по време на предизборната кампания за президент Юшченко неочаквано се почувства зле. По думите на негови привърженици и близки до президента лекари Юшченко е бил отровен с диоксин.
През 2008 г. бившият съратник на Юшченко депутатът във Върховната Рада Давид Жвания каза, че отравянето с диоксин е било измислица на предизборния щаб на Юшченко. Според Жвания Юшченко е имал хранително отравяне. От обкръжението на президента на Украйна сметнаха думите на Жвания за неприемливи, депутатът беше викан в прокуратурата за разпит по делото за отравяне. През май 2008 г. украинската прокуратура сезира съда относно законността на придобиването на украинско гражданство от Жвания, който е родом от Грузия. Жвания отстоя законността на получаване на гражданство през септември 2008 г., след като делото за незаконното придобиване на гражданство беше прекратено. /БЛИЦ