Пилотът на самолета на "US Airways", който катастрофира в заледените води на река Хъдсън в близост до Ню Йорк, бе обявен за герой, след като всичките 155 пътници и екипажът избегнаха смъртта.

Пилотът Челси Б. Салънбъргър ІІІ бе отличен от оцелелите и от официалните власти за хладнокръвното приводняване на машината по корем в река Хъдсън. „Изглежда пилотът е направил майсторско приводняване, кацайки в реката”, коментира кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг. „След това той е обходил самолета два пъти, за да се увери, че никой не е останал вътре”, посочи кметът.


Пилотът на еърбъса А-320 Челси Б. Салънбъргър ІІІ е випускник на академията на ВВС на САЩ и бивш пилот и инструктор от американските ВВС. През 70-те години на служба във ВВС той е управлявал изтребителите F-4. 57-годишният Салънбъргър работи в компанията US Airways от 1980 г. и има над 40 години летателен стаж. Според негов колега, Сали, както го наричат, е изучавал психология и знае как да съхрани работоспособността на екипажа при извънредни обстоятелства.
ЛентаРу припомня, че еърбъсът А-320 кацна аварийно в река Хъздън вчера. Той излетял от летището Ла Гуардия в Северна Каролина, но минута след излитането пилотът съобщил на диспечера, че в двигателя на самолета са попаднали две птици. След това връзката с него се изгубила. На борда на самолета е имало 155 души. Най-малко 78 от тях са пострадали, но не се съобщава за сериозни наранявания. В повечето от случаите причината за приемане в болница е било преохлаждането – температурата на водата в реката в момента на инцидента е била около 6 градуса. /БЛИЦ