Световната банка обяви, че отпуска още 4,5 млрд. долара финансова подкрепа за разкъсваната от войната Украйна, предоставена от САЩ, предава БГНЕС.

Средствата ще помогнат на Киев да плати за услуги и пенсии, което е от ключово значение за облекчаване на икономическите последици от руската инвазия, се казва в изявление на банката.

"Тази икономическа помощ е от решаващо значение за подкрепата на украинския народ, който защитава своята демокрация срещу непровокираната агресивна война на Русия", се казва в изявлението на финансовия министър на САЩ Джанет Йелън.

Последният транш от помощта, по-голямата част от която ще бъде изплатена този месец, е част от общата американска подкрепа в размер на 8,5 млрд. долара, "която помага на украинското правителство да поддържа болници, училища и други важни държавни услуги за народа на Украйна".

Световната банка съобщи, че финансирането е предназначено за проекта "Публични разходи за издръжката на административния капацитет в Украйна" (PEACE), който е част от многомилиардния пакет за подпомагане на страната.

"Украйна се нуждае от непрекъснати държавни услуги, включително здравеопазване, образование и социална защита, за да се предотврати по-нататъшното влошаване на условията на живот и бедността", заяви президентът на Световната банка Дейвид Малпас.

Понастоящем страната има бюджетен дефицит, който нараства с 5 млрд. долара всеки месец, утежнен от невъзможността й да набира средства или да получи достъп до финансиране на външните пазари.

Съюзниците побързаха да подпомогнат Украйна, като Г-7 и Европейският съюз също обявиха ангажименти за допълнителни средства в размер на 29,6 млрд. долара за Киев.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук