Проститутките в Германия вече подлежат на задължителна регистрация и са длъжни да носят специален документ за упражняваната професия. Жриците на любовта обаче се опасяват от възможни злоупотреби и критикуват новия закон, пише "Дойче веле".

Йохана Вебер е домина (садо-мазо проститутка) и има собствено еротично студио. Освен това е сред основателките на Федералното сдружение за еротични и сексуални услуги. Като активистка за правата на проститутките, тя е свикнала да говори открито за своята професия. "Но повечето колеги изпитват сериозни трудности, поради стигматизирането на професията ни", казва тя.

Много проститутки наричат удостоверението, което вече са длъжни да носят по време на работа, "курвенски паспорт". Въпросният документ е изискване на новия "Закон за регулиране на проституцията и защита на заетите с проституция лица", накратко - закон за проституцията. Много от сдруженията на проституиращите жени оспорват закона.

"Жените се страхуват, че данните им могат да изтекат от институцията, отговаряща за регистрацията", казва Йохана Вебер. Казано е, че тази информация може да бъде предоставяна и на други органи, например като мярка срещу търговията с хора или при конкретна заплаха. Но много от жените са скептични. Самотните майки, които упражняват най-древната професия, се страхуват, че властите могат да злоупотребят с тази информация и по този начин да загубят родителските си права. Студентките пък, които заработват допълнително като проститутки, не искат да се регистрират, защото това може да попречи на бъдещата им кариера. Също и мигрантките, които имат шанс да получат друга професия, отказват да се регистрират.

Множество нерешени проблеми 
Новият закон за проституцията е в сила още от 1 юли 2017 година. Той задължава проституиращите да се регистрират в специална служба, срокът за което изтече в края на годината, както и да провеждат редовно здравни консултации.
На много места в Германия обаче картината е съвсем различна: "В Берлин, например, все още не е ясно къде трябва да се регистрират проститутките. Което означава, че те следва да се обръщат към Службата по реда и да си извадят удостоверение, че са се опитали да се регистрират", посочва Йохана Вебер. Все още не е ясно дали тези удостоверения ще бъдат валидни например за Мюнхен, където работи тя.
 

Йохана Вебер смята новия закон за лош закон

В самата Бавария също има проблеми: "Повечето проститутки изобщо не могат да се регистрират", казва Сандра Итнер от консултантското бюро "Касандра" в Нюрнберг. В Хесен пък изобщо не е ясно коя служба отговаря за регистрацията. Едно от малките изключения е Хамбург, където вече съществуват специални служби за регистрация и се провеждат здравни консултации. Властите дори твърдят, че консултациите се радват на засилен интерес.

Още от 2002 година в Германия действа Законът за правното регулиране на проституцията. Оттогава тя не се смята за безнравствено занимание, а проституиращите получиха правото да вземат хонорари и да се осигуряват социално. Законът целеше да изкорени стигматизацията на този вид професионална дейност и да я приближи към нормалността.

Критики към закона
И новият закон трябва да е в помощ на проституиращите жени - особено на тези от тях, които са принуждавани към проституция от други хора. Йохана Вебер смята това за наивно. "След като търговците на плът съумяват с принуда да заставят жени и мъже да работят за тях, значи ще намерят начин и да ги накарат да се регистрират", казва тя.
 

Проститутки протестират пред сградата на Бундесрата срещу бюрокрацията

Друг недостатък на закона, според Вебер, е че той ще направи живота на много проститутки още по-тежък, например на тези, които упражняват професията в своите жилища. Новите правила ги задължават да имат отделни бани за себе си и за клиентите, жилището да е снабдено с алармена инсталация и да има ясно разделение между работните помещения и тези, които са за лично ползване. Освен това законът не разрешава на проститутките да преспиват на работното си място и ги принуждава да наемат отделна стая или да ползват хотел. Много жени не могат да си позволят такива разходи. Йохана Вебер смята и годишните здравни консултации за излишни. "Какво ново ще ми кажат там?", пита се тя.

Още реакции
Хуманитарната организация "Солидарност с жените в нужда" (Sowoldi) смята, че голяма част от проститутките в Германия са принуждавани да проституират. "Убедени сме, че новият закон за проституцията не е в състояние да разреши проблемите", се казва в официално становище на организацията, настояваща за пълна забрана на проституцията и криминализиране на сутеньорството, каквато е практиката в Швеция.

Освен критиките има обаче и положителни отзиви. От консултантската организация "Правата на жените са човешки права" очакват, че новият закон ще подобри положението на много финансово необезпечени мъже и жени. "След години те ще имат претенции за държавна пенсия, тъй като вече "съществуват" официално", казва Елвира Низнер от консултантската организация.