Както вече БЛИЦ ви съобщи, балистични ракети от територията на Иран са нанесли удари по американски военни обекти в Ирак. Отговорността за нападението бе поета от иранския Корпус на стражите на ислямската революция (КСИР), според държавната телевизия.

Уточнява се, че обстрелът на КСИР е отмъщение за смъртта на генерал Сюлеймани. Генералът загина на 3 януари в резултат на ракетна атака от САЩ на летището в Багдад.Корпусът на стражите на ислямската революция е призовал САЩ да изтеглят военните си от Близкия изток, за да бъдат избегнат големи жертви.

Започна ли войната? Иран атакува с ракети американски военни бази и обекти ВИДЕО

Обектите, подложени на атаката от балистични ракети от вътрешността на Иран, включват базата "Ал Асад" в Западен Ирак, която Тръмп посети през декември 2018 г. и "Ал Таджи" в Ербил в Иракски Кюрдистан, който предоставя съоръжения и услуги на поне стотици служители на коалицията и на ЦРУ.В резултат на обстрела на американската военна база "Ал Асад" в Ирак има пострадали, като сред тях няма американски военнослужещи съобщава CNN. Според информацията, пострадалите са иракски граждани.

Ирански военни самолети са вдигнати във въздуха, летят над страната и в пограничната зона, според информацията от военните източници.

Министерството на отбраната на САЩ официално е потвърдило ракетният обстрел над военната база "Айн ал Асад" в западната част на Ирак, в която са базирани американски войски.

Както е заявил Джонатан Хофман, помощник секретар по връзките с обществеността, Пентагонът ще оцени щетите, причинени от нападението и също така ще предприеме всички необходими мерки в отговор на атаката в Иран. От министерството са казали още, че по базата са изстреляни над 12 ракети. Цели на нападенията са станали обекти в Ербил и Асад.

Превод и редакция: БЛИЦ