"Ремонтираният" кабинет на президента на Русия Владимир Путин трябва да отвори път за нови държавни разходи след пет години строги икономии. Но Кремъл все пак не би хвърлил години бюджетна дисциплина на вятъра, пише money.bg.

Увеличението на разходите на федералния бюджет до 22,4 трилиона рубли (350 милиарда долара) до 2022 година ще бъде финансирано с комбинация от по-високи дивиденти на държавните компании и пари от правителствения фонд за дъждовни дни, посочват от финансовото министерство.


Фискалното "разхлабване" е насочено към стимулиране на икономическия растеж, който е заседнал под 2%. Цели се и подобряване на жизнения стандарт, докато Путин се подготвя за трансфер в управлението, след като мандатът му изтече през 2024 година.

Това заяви новият премиер Михаил Мишустин при първата си среща с новия кабинет. По думите му хората трябва да "почувстват разликата" в живота си възможно най-скоро, пише Bloomberg.

Измененията в бюджета показват скок на разходите всяка година до 2022 година. По-голямата част от разходите ще дойдат от петгодишна инфраструктурна програма, наречена "Национални проекти", която трябваше да започне през миналата година, но се задържа.

Допълнителни 4 трилиона рубли за четири години бяха добавени след обещанието на Путин миналия месец за увеличаване на социалните стимули.

Част от парите ще дойдат от правителствения фонд за дъждовни дни, където се спестяват допълнителни приходи от петрол.

За да заобиколи законовите ограничения за използването на тези пари за редовни разходи, правителството разработи сделка за фонда за закупуване на солиден дял от най-големия кредитор в държавата от страна на централната банка, което от своя страна ще върне по-голямата част от постъпленията обратно на правителство във форма, която може да бъде харчена без ограничения.

Други източници на приходи ще включват увеличаване на дивидентите на държавните компании и по-ефективно събиране на данъци, заяви финансовият министър Антон Силуанов.

Тази година по-голямата част от парите, отделени от Путин за социални разходи, ще отидат за подпомагане на бедните домакинства с деца. Вторият най-голям бенефициент ще бъдат новите майки, тъй като правителството се опитва да се справи с настъпващата демографска криза.

Училищата и бедните региони също ще получат пари, показва актуализираният план за бюджета.