Два милиона руснаци вече са получили и двете дози от ваксината срещу COVID-19, а още два милиона - само първата доза, заяви днес президентът Владимир Путин, предава БТА.

"Към днешна дата над два милиона души са получили и двата компонента от ваксината, направени са имунизации. И приблизително още толкова, но по-малко, също над два милиона (души) са получили първата доза", каза той на среща с доброволци от акцията "Ние заедно".

При условие, че ваксината „Спутник V” бе одобрена в Русия още през август, сравнението на имунизацията сам с тази в страни като САЩ, Великобритания и Израел не е в полза на руснаците, сочи статистиката. Към 2 март в Израел са инжектирани общо 8,3 милиона дози, в САЩ – 77,9 милиона, във Великобритания – 22,3 млн. дози.

Руският президент подчерта, че ваксинацията е основният начин за борба с пандемията от коронавируса, а производството на ваксини ще се увеличава. Путин нарече руските ваксини срещу COVID-19 "най-добрите в света".

"Наистина има с какво да се гордеем, предвид това, че ("Спутник V") и (другите наши) ваксини са най-безопасните и най-ефективните", каза руският президент.

Масовата ваксинация срещу COVID-19 на всички желаещи в страната започна на 18 януари. Руснаците могат да се имунизират безплатно с една от две регистрирани в Русия ваксини - Спутник V и Епиваккорона.