Украинските защитници нанасят щети на руските войски във всички посоки, където се водят активни военни действия. 

Това съобщиха във Фейсбук Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна.

Нашествениците продължават да щурмуват позициите на въоръжените сили на Украйна в посока Северодонецк и Бахмут. Руската авиация нанася удари по населените места в Донбас, в частност село Ню Йорк в Донецка област, допълват от Генщабът.

 

Съпругата на украинския президент Володимир Зеленски, Олена, даде интервю пред репортери в офиса на съпруга си.

В него тя каза, че семейството й открито обсъжда войната. В това участват дори децата на президентската двойка, които са на 9 и 17 години. Видеоинтервю с Елена Зеленская публикува Daily Mail.

„Нашият най-малък син е израстващ политолог. Той знае всичко. Той дава военни съвети. Дори какви оръжия трябва да купим. И той също дава съвети на татко си“, казва тя.

Според нея най-малкото дете на Зеленски знае какви танкове и какви самолети липсват на въоръжените сили на Украйна. Също така съпругата на украинския президент казва, че синът й е истински експерт, с когото „можете да говорите с месеци“.

Миналата година Зеленская се нареди на второ място в класацията на най-влиятелните жени в страната си. 

Турция заяви, че поради разпоредбите на Конвенцията от Монтрьо за недопускане на военни кораби от Черно море е отменила и отложила редица военни учения на НАТО.

Това съобщават руски медии, позовавайки се на турския външен министър Мевлют Чавушоглу.

Припомняме, че скоро след началото на войната Турция забрани на руски и украински военни кораби да влизат в Черно море през проливите в съответствие с член 19 от конвенцията (за воюващи страни) и използва член 21, за да затвори прохода с проливите. за други държави, ако самата Турция е в опасност от война.

Освен това Турция забрани преминаването през проливите на военни кораби на всякакви други държави, с изключение на тези, разположени по Черноморското крайбрежие.

В същото време турските издания активно обсъждат възможността за гръцка атака срещу Турция. Гръцки портал пише, че "се публикуват коментари и анализи, които уж доказват, че Гърция планира атака".

Лидерът на бойците от ДНР Денис Пушилин вероятно е бил ранен в окупирания Лиман, Донецка област. Клиповете, които се публикуват с него, са стари. 

"Според непотвърдена информация главният клоун на т. нар. ДНР Пушилин е ранен в град Лиман, Донецка област. И всички видеоклипове, които сега се публикуват с него, са стари консерви", се казва в съобщението на украински медии.

Пушилин, вероятно, ранен

По-късно тази информация беше потвърдена от съветника на ръководителя на МВР Виктор Андрусив.

"Потвърждавам, че Пушилин е ранен в Лиман. Жалко, че е само ранен", написа той.

За това пише и съветникът на ръководителя на Министерството на вътрешните работи Антон Геращенко.

„В град Лиман (Донецка област) по време на артилерийски удар бяха ранени 72 кадировци и беше ранен Пушилин“, пише той.
Потребител на Twitter под псевдонима Ja NeUmerHerwam пише, че Пушилин уж е дошъл в Лиман, за да назначи "кмет" на превзетия град.

„Пушилин дойде днес в Лиман, за да назначи псевдо-кмет, но според нашето разузнаване той отиде там, където щеше да бъде и нашите Богове на войната го направиха, Пушилин е 300-ти, около 50 чеченци от 200-ти, около десетина превозни средства бяха ударени."

Тази информация все още не е потвърдена.

Самият лидер на донецките бойци обаче по-късно опроверга съобщенията за раняването си и каза, че днес заедно с губернатора на Санкт Петербург Беглов е в Мариупол.

"Всичко е наред. С губернатора на Санкт Петербург Александър Беглов бяхме днес в Мариупол, подписахме споразумение за побратимяване. Чувстваме се доста добре с Александър Дмитриевич", каза Пушилин.

По-рано днес рускителевизионен канал  публикува видео с лидера на ДНР от церемонията по подписване на споразумението за побратимяване между Санкт Петербург и Мариупол, която се състоя във Филхармонията.

Руските агенции, позовавайки се първо на окупационната администрация на Донецка област, а след това и на самия Пушилин, съобщиха, че информацията за нараняването му не е вярна.

Денис Пушилин, пушилин, пушилин днр, пушилин ранен, пушилин погиб