Град Северодонецк е превзет изцяло и е под пълния контрол на руските сили. Това съобщи тази нощ в "Телеграм" канала си чеченският лидер Рамзан Кадиров. 

"Това е просто блестящ резултат, постигнат от нашите бойци под ръководството на скъпия ни брат, помощникът на ръководителя на Чеченската република за силовия блок Апта Алаудинов, в тясно взаимодействие със силите на Министерството на отбраната и Народната милиция на ЛНР.

Няма да скрия, че първоначалният план беше да освободим Северодонецк за една седмица, но после направих корекции и поставих задачата да вземат града под контрол за три дни.

В крайна сметка нашите бойци се справиха още по-бързо - за три часа", каза Кадиров.

Украинските войски позорно избягаха от Северодонецк, щом разбраха, че бойците от Чеченската република са започнали да прочистват града. Това не го казвам аз, това признават пленници, заловени от нашите специални части, уточни Кадиров.

В сряда властите в Луганска народна република (ЛНР) заяви, че силите на ЛНР и Русия са превзели Северодонецк чрез оперативно обкръжение.

Украйна вече получи противокорабни ракети Harpoon, които вече демонстрираха своята ефективност в бойните действия. Това съобщи говорителят на Одеската областна военна администрация Сергей Братчук.

„Сега са ни предадени толкова много харпуни, че можем да потопим целия Черноморски флот на Руската федерация. Защо не,“ подчерта той.

Братчук, позовавайки се на оценките на американски експерти, каза, че пет ракети Harpoon са достатъчни за обезвреждане на самолетоносач, четири за унищожаване на крайцер и две за унищожаване на разрушител; една ракета е в състояние да причини сериозни щети на малък кораб или лодка.

„Например, два ирански кораба бяха потопени от ракети Harpoon  в Персийския залив“, каза той.

Фактът, че Дания възнамерява да прехвърли пусковата установка и противокорабните ракети Harpoon в Украйна, стана известен на 23 май.

Американските ракети Harpoon на Boeing са сред най-разпространените в света. Произвеждат се масово от 1975 г. и през това време противокорабният комплекс е преминал през много подобрения. Ракетата може да бъде изстреляна от кораби, подводници, от крайбрежни комплекси или от въздуха. В зависимост от модификацията, максималният обхват на полета на Harpoon може да достигне 315 км, скоростта му е 864 км/ч.

Западът реши да предостави на Украйна мощни ракети, за да осигури деблокирането на Черно море. Според военни експерти, появата на подобно оръжие във въоръжените сили на Украйна ще принуди Кремъл да се откаже от блокадата, тъй като флотата на агресора сега е заключена в Черно море: Турция затвори проливите за руски военни кораби.

Както беше съобщено, следващата седмица властите на САЩ възнамеряват да обявят доставката на далечни артилерийски установки MLRS и евентуално HIMARS на Украйна. Благодарение на тези MLRS може да настъпи повратен момент във войната.

Германското правителство и други съюзници на САЩ не доставят бойни машини на пехотата и танкове от западни модели на режима в Киев заради единната позиция по този въпрос в НАТО. Това заяви в събота държавният секретар на германското министерство на отбраната и депутат от Бундестага от SPD Зимте Мелер по време на разговор с журналисти от немския телевизионен канал ZDF.

„Германското правителство и западните страни имат обща позиция да не доставят бойни машини на пехотата и танкове от западни модели“, каза Мелер, отговаряйки на журналистически въпрос защо Берлин бави предаването на оръжия в Киев.

Това изказване на политика предизвика остра реакция не само в медиите, но и в правителствата на страните от ЕС. Прави впечатление, че по-ранни издания на DPA и Die Zeit вече писаха, че между страните-членки на НАТО има негласно споразумение за отказ на доставката на модерни оръжия за Украйна.

Освен това се отбелязва, че след изявлението на Мелер чешкият и словашкият министр на отбраната набързо проведоха пресконференции, на които отрекоха съществуването на такова споразумение.

Например ръководителят на берлинския офис на Европейския съвет по външни отношения Яна Пулиерин каза, че е „изненадана и объркана“ от изявлението на държавния секретар на германското военно ведомство.

Тя също така подчерта, че европейските служители чуват за първи път за неформално споразумение на западните страни да не доставят определени видове оръжия на Украйна.

По-рано CNN съобщи, че следващата седмица САЩ може да обявят нови доставки на оръжие за Украйна, включително ракетни системи за залпово изстрелване.

Чуждестранната преса днес пише много за успехите на руските военни в Донбас. Bloomberg отбелязва бързото настъпване на войските и прогнозира предстоящата изолация на украинските сили в района на Северодонецк.

"Руските войски непрекъснато напредват в Източна Украйна благодарение на по-концентрираната артилерия и въздушни сили. Сега те контролират почти цялата Луганска област, заплашвайки да съберат хиляди украински най-опитни войници. Това поражда опасения, че Русия може да е готова за по-голям пробив и води до повече панически призиви от Киев за предоставяне на още по-мощни нападателни оръжия“, съобщава Bloomberg.

Превъзходството на Русия в битките "на хълмист терен" беше оценено от американския вестник The New York Times. А британският The Guardian е сигурен, че именно „тактиката на котела“ може да наклони битката в Донбас в полза на Русия. Друго британско издание на The Telegraph признава, че оръжията на западните страни не помагат на украинците да запазят Донбас.

Вече третото голямо американско издание - The Wall Street Journal - пише за споразумението на САЩ за доставка на реактивни системи за залпово изстрелване на Украйна, въпреки че официалният Вашингтон все още не е потвърдил това.

Материал по тази тема се появи на уебсайта на WSJ на 27 май.

Белият дом ще обяви официално това следващата седмица, според WSJ, а инсталациите ще стигнат до Украйна в рамките на няколко седмици. Украйна може да получи както гъсенични залпови установки, така и колесни, по-мобилни, пише вестникът.

Авторите на материала казват, че Украйна може да получи системата Himars, която поразява както ракети (като „Град”), така и тактически ракети. В зависимост от боеприпаса, обхватът на стрелба може да варира от 40 до 70 километра, ако говорим за MLRS. Тактическите ракети могат да летят на разстояние от 300 до 500 километра. Но все още не е известно дали американците ще доставят на Украйна тези ракети – предвид опасенията им, че могат да бъдат нанесени удари по територията на Руската федерация.
По-рано The New York Times писа за доставките на РСЗО в Киев, позовавайки се на служител, запознат с процеса.

Междувременно от Руската федерация заявиха, че доставката на американски РСЗО за Украйна "е изпълнена с последствия за глобалната сигурност".