Базираното в Москва конструкторско бюро  "Спектр Инжиниринг" обяви разработването на подводен дрон, наречен "Скат". За неговите възможности разказа изпълнителният директор Андрей Братенков, пише украинският Фокус.

„Потопяемият“ дрон трябва да извършва разузнаване, наблюдение, разминиране на обекти под вода и да улавя обекти от дълбочина около 100 метра. Според Братенков при изграждането на "Скат" руските инженери са използвали същите технологии, които карат БПЛА да работят: телеметрията и контролерът на полета уж позволяват по-ефективно управление на устройството.

Представител на конструкторското бюро уверява, че вече е създаден първият прототип на апарата, който може да плува и да се гмурка под вода, действайки както в течащи, така и в застояли водоеми, сега предприятието се подготвя за монтаж в малък мащаб. Масата на прототипа е 4,7 кг и ускорява до 9 км/ч. За сглобяването на устройството бяха изразходвани около 19,2 хиляди долара.

Андрей Братенков допълни, че при разработването на дрона "Спектър Инженеринг" е взела предвид желанията на руските военни, които воюват в Украйна. По-специално, разузнавачите поискаха да направят дрон, способен да доставя мини до брега.

"Скат" е напълно подходящ за тази задача“, каза той.

На 10 февруари се появи информация, че руски подводен дрон е атакувал мост в град Затока, Одеска област. Твърди се, че дронът е изплувал наблизо, блъснал се е в носеща конструкция и е експлодирал.

По-късно хакери иззеха секретни документи за руски морски дронове. Държавата възложи на инженери да разработят подводни превозни средства, които могат да плуват на дълбочина 5 м, да вдигат товар до 30 кг и да работят 6 часа подред.

Превод: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук