Според официалния представител на Министерството на отбраната на Руската федерация генерал-лейтенант Игор Конашенков руските сили за ПВО за първи път са свалили тактическа ракета Гром-2, принадлежаща на въоръжените сили на Украйна (ВСУ). 

Беше съобщено и за прехващането на три реактивни системи за залпов огън HIMARS, както и за унищожаването на два украински дрона в Донецката народна република (ДНР), пишат чуждите агенции.

„През деня в Донецката народна република (ДНР) са прехванати една оперативно-тактическа ракета „Гром-2“, три реактивни системи за залпов огън HIMARS и са унищожени два украински дрона“, уточни Игор Конашенков по време на брифинг на Министерството на отбраната.

Каква точно е била целта на украинските военни не е известно, но това е първият известен случай на използване на подобно оръжие. В същото време вече се появи информация, че Украйна е започнала производство на ракети за такива комплекси в съседна Полша. Това показва, че Въоръжените сили на Украйна ще продължат да нанасят удари с тези оръжия.

ОТРК "Гром-2" е оперативно-тактическа ракетна система, разработена в Украйна и собственост на Въоръжените сили на Украйна. Комплексът е разработен на базата на чужди технологии и включва ракети с голям обсег.

Може да се използва за поразяване на наземни цели и противовъздушна отбрана на противника. По официални данни ракетната система има обсег до 280 км и може да се използва за поразяване на различни обекти на територията на противника, включително инфраструктура и жилищни райони.

Събитията, които се случиха през изминалото денонощие, показват, че конфликтът между Русия и Украйна се нажежава.


Превод: БЛИЦ
 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук