Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу пък докладва на президента Владимир Путин за освобождаването на непризнатата Луганска народна република.

Шойгу е отбелязал, че руските военни, заедно с части на Народната милиция на ЛНР, са успели да поемат контрол над Лисичанск и близките градове и села, включително Белогоровка, Новодружеск, Малорязанцево и Белая Гора. Уточнява се също, че общата площ на освободените за  денонощие територии в Украйна възлиза на 182 квадратни километра.

Кадиров: Капанът щракна, Лисичанск е напълно обкръжен, скоро ще започне... ВИДЕО

Украински източници казват, че руските войски са постигнали успехи в боевете за източния украински град Лисичанск, съобщават ДПА и БТА.

"В Донецка област окупаторите съсредоточават усилията си върху консолидирането на позициите си градовете Лисичанск и Верхньокамянка", обяви украинският Генерален щаб.

Украинският областен управител на Луганск Сергий Гайдай потвърди в канала си в чат приложението Телеграм, че руските войски "консолидират позициите си в района на Лисичанск".

Междувременно официалният представител на Министерството на отбраната на Руската федерация Игор Конашенков обяви, че силите на руските Въздушно-космически сили край Николаев са унищожили база на Въоръжените сили на Украйна. По думите му, в момента на удара в нея е имало до 120 чуждестранни наемници.

Руските ВКС са ликвидирали и над 100 украински бойци и 15 единици техника край Харков. Руските въздушни удари са предизвикали бягството на значителна част от подразделението на пети десантно-щурмови полк на Въоръжените сили на Украйна край Спорний. Там са загинали 18 души, а двама са се предали.

От Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна пък съобщиха, че от началото на инвазията на руските въоръжени сили в Украйна ВСУ вече са унищожили приблизително 35 970 бойци.

По последни данни, загубите на врага от 24.02 до 03.07. изглеждат по следния начин:

От Генералният щаб добавят, че за последното денонощие най-големите загуби руснаците са претърпели в направленията Краматорск и Бахмут.