Украинските сили нанесоха днес над 30 удара по руска база в окупирания от Русия южен град Мелитопол, съобщи украинският кмет на града Иван Фьодоров, цитиран от Ройтерс и БТА. Руски служител потвърди за украинските удари.

"В 3:00 ч и 5:00 ч. сутринта бяха нанесени над 30 удара изключително по военна база", каза във видео в Телеграм Фьодоров, който в момента се намира на контролирана от Украйна територия, и добави, че базата е "извадена от строя".

Фьодоров каза също, че съпротивителното движение е успяло вчера да дерайлира руски брониран влак с боеприпаси близо до Мелитопол. Информацията обаче не бе потвърдена.

Украйна е нанесла удари в квартал "Авиамистечко" на Мелитопол, където се намира летището на града, но не уточни какви обекти са били ударени.

По думите на местния служител Владимир Рогов, около 16-18 ракети са ударили Мелитопол на два пъти в 3:00 ч. и 4:45 ч. московско време.

Жители пък съобщават за експлозии в района на летището. Според журналисти са започнали да гърмят и складове с боеприпаси. Над района се издигат черни стълбове дим. 

Според Владимир Рогов, представител на временната администрация на района, ВСУ са използвали далекобойна артилерия. Изстреляни са общо около 18 ракети.

По думите му, по този начин властите в Киев се опитват да отклонят вниманието от поражението в Лисичанск.