Бойната мощ на Русия е по-голяма от всякога и на прицел Москва на първо място държи Европа.


Това е заключението, достигнато от шведски експерти от Института за отбранителни изследвания (FOI), който е подчинен на шведското Министерство на отбраната, пояснява немското издание, цитирано от Поглед инфо.

Бойната мощ на Руската федерация е по-голяма от всякога и „на прицел тя държи преди всичко Европа“, пише немският вестник Die Welt.

Това заключение направиха шведски учени от Института за отбранителни изследвания (FOI), който е подчинен на Министерството на отбраната на Швеция, уточнява авторът на статията Кристоф Шлиц.

Според последното проучване на FOI, Русия значително увеличи не само разходите за отбрана, но и броя на проведените военни учения. Бойната й мощ нарастна значително след 2008 г.

Руската армия е способна "триумфално да води регионални войни в съседство и в същото време да провежда операции в Сирия и Украйна", твърдят шведските учени.

До 2029 г. Русия вероятно ще се „съсредоточи във военно отношение върху Европа“, се казва в проучването.

Това не е изненадващо, тъй като благодарение на добре развитата си инфраструктура Западна и Южна Европа са „добре пригодени за руски операции“, казват експертите от Швеция.

В своето изследване шведските учени анализират и „постепенното подобряване на бойната ефективност на Русия, особено при така наречената интензивна война срещу добре въоръжени противници."

Ръководителят на Кремъл Владимир Путин, добавя авторът на статията, „вече не мечтае за чудо-оръжие, защото той вече го има“. По-конкретно, пояснява Шлиц, Русия разполага с хиперзвукови ракети "Авангард", които уж западна система за противоракетна отбрана не може да свали.

Що се отнася до Североатлантическия алианс, „истинският враг на Москва няма нищо подобно“, заявява журналистът от Die Welt.

Шведските учени отдадоха централно значение на проекта за подводни крайцери „Борей“, които, според тях, може да постъпят на въоръжение във ВМФ на Русия след пет години.

Голям ущърб на НАТО по море може да причини безпилотният подводен апарат с ядрена бойна глава «Посейдон», който в момента също минава изпитания, смятат авторите на изследването.

„НАТО не е в състояние да го открие и унищожи“, подчертава Шлиц.