Синът на противоречивия бразилски президент Жаир Балсонаро стана обект на критика, когато публикува снимка на младата активистка за климата Грета Тунберг, обработена с Фотошоп.

По-конкретно, Едуардо Балсонаро публикува в своя Туитър снимка на Грета как закусва, докато бедни деца гледат през прозореца на влака й.

В оригиналната снимка Грета Тунберг е заснета как се храни във влак, а през прозореца се вижда гора. Снимката, която е публикувана в профила й в Туитър, е с кратък текст „Обяд в Дания“.

Но вместо гората Балсонаро с помощта на Фотошоп добавил снимка на бедни деца, след което публикувал обработената снимка в Туитър и написал: „Ти открадна детството ми, казва момичето, финансирано от Отвореното общество на Джордж Сорос“ пише Нова Македония.

След това съобщение Балсонаро-младши стана обект на критики. Бразилска сенаторка му написа, че неговата публикация е много безотговорна и следователно ще обмисли дали да разгледа молбата му за поста на нов бразилски посланик в САЩ.

„Фалшивите новини днес са злото, с което трябва да се борим във всяко демократично общество в света“, пише тя.

Тя добави, че очаква Балсонаро да се извини на Грета Тунберг, Бразилия и другите страни, споменати в неговото съобщение.

Превод: БЛИЦ