Сърбия трябва да направи всичко възможно, за да поддържа валутната ликвидност. Без това страната е заплашена от сценария от 1980 г., когато като държава банкрутирахме, предупреждава редакторът на бюлетина “Макроикономически анализи и тенденции” Стоян Стаменкович.
Сърбия трябва да сключи споразумение с МВФ, да задържи миналогодишния размер на “крос бордър” кредитите, да убеди банките да не намаляват кредитната си активност, да направи всичко възможно, за да поддържа валутната ликвидност. “Без това сме заплашени от сценария от 1980 г., когато фалирахме като държава”, като Стаменкович за вестник “Политика”.
На Стаменкович, който е член на експертния екип на премиера Мирко Цветкович, му е ясно, че вместо намаляване на разходите от бюджета в Сърбия ще се посегне към повишаване на дефицита – от 1,75 % на цели 3 % от БВП. Според експерта правителството трябва час по-скоро да излезе с разумна икономическа политика за преодоляване на кризата и рецесията, в която пестенето и намаляването на публичното потребление ще бъдат на първо място. Ако то не направи това, ще го направят инфлацията и валутният курс, пише вестникът. /БЛИЦ