Световноизвестният мотовлогър и активист в защита на животните – mordeth13, публикува на стената си във фейсбук видео от българския ритуал „тричане”. Известен с режещия си език, богата обща култура и висок морал, влогърът жестоко осъжда този нашенски древен обичай за здравословно завъртане на домашните любимци с цел да се извадят бесовете им и да слушат повече стопаните.
„Трябва да уважавате културата ми… религията ми… вярванията ми… НЕ! НЕ ГО ПРАВЕТЕ! Ако религията ви или културата ви са ВАРВАРСКИ и брутални.. не само, че мога да не я уважавам… мога да ви с*ра на нея!”, вбесено коментира той.

Видеото е старо, от 2011 г., но е качено едва вчера на In The NOW – глобална дигитална медия, страницата, на която има над милион последователи. Коментарите, които са публикувани под поста на влогъра също строго осъждат ритуала.
 

„Как точно като замайват и плашат кучета до смърт ще се предпазят от зли духове? На мен ми изглежда, че единствените „лоши духове”, които присъстват на това събитие, са хората”

„Тук в САЩ имаме проблем с постоянните престрелки и нападения. Това видео наистина доказва, че има много по-добри места, където недоволните и ентусиастите да пробват оръжията си”

Това са само част от коментарите под публикацията на моториста.

„Ура, моята държава е спомената от M13… но не в добър контекст. Само да разясня: Това се прави в малки села в страната. Не е на национално ниво. Отделно с това имаме много добро червено вино и ракия”, коментира българин, следящ влогъра във фейсбук.

В началото на миналата година, въпреки криминализацията на практикуването на ритуала през 2011, жителите на странджанското село Бродилово продължаваха да тричат кучетата си. Варварската практика бе прекратена 2 месеца по-късно.

Източник: "Флагман"