Властите в Иран заявиха, че разследването на смъртта в ареста на Махса Амини е установило, че тя е загубила живота си по-скоро от болест, отколкото от побоите, които предизвикаха три седмици кървави протести. Това съобщава БГНЕС.

22-годишната Амини почина на 16 септември, три дни след като изпадна в кома, след като беше арестувана в Техеран от нравствената полиция за предполагаемо нарушаване на строгите правила за обличане на жените в ислямската република.

Гневът от смъртта ѝ предизвика най-голямата вълна от протести в Иран от почти три години насам и репресии, при които загинаха десетки протестиращи, а десетки бяха арестувани. Въпреки употребата на смъртоносна сила от страна на силите за сигурност, протестите, водени от жени, продължават вече 21 поредни нощи, според онлайн видеозаписи, проверени от АФП.

Иранската организация за съдебна медицина заяви днес, че "смъртта на Махса Амини не е причинена от удари по главата и жизненоважните органи и крайници на тялото".

Смъртта на Амини, чието кюрдско първо име е Джина, е свързана с "операция на мозъчен тумор на осемгодишна възраст", се казва в изявлението.

Опечалените родители на Амини подадоха жалба срещу замесените служители, а един от братовчедите ѝ, живеещ в Ирак, заяви пред АФП, че тя е починала от "силен удар в главата".

Други млади момичета загубиха живота си по време на протестите, но Amnesty International твърди, че Иран е принуждавал семействата им да правят признания по телевизията, за да "се освободят от отговорност за смъртта им".

Майката на 16-годишната Ника Шахкарами, която почина, след като изчезна на 20 септември, настоя в четвъртък, че тя е била убита от държавата, след като се е присъединила към протест срещу хиджаба в Техеран. Насрин Шахкарами също така обвини властите, че са я заплашвали да направи насилствено признание за смъртта на дъщеря си Ника.

"Сама видях тялото на дъщеря си... Задната част на главата ѝ показваше, че е претърпяла много тежък удар, тъй като черепът ѝ беше пропаднал. Така е била убита", казва тя във видеоклип, публикуван в интернет от финансираната от САЩ персийска радиостанция "Радио Фарда", базирана в Прага.

Иранската съдебна система отрича съобщенията, че силите за сигурност са убили друга тийнейджърка - Сарина Есмайлазадех, по време на митинг в Карадж, западно от Техеран. Нейният уебсайт цитира прокурор, според когото разследването е показало, че Есмаилзадех, също на 16 години, се е "самоубила", като е скочила от сграда.

В рамките на засилващите се репресии Иран блокира достъпа до социалните медии, включително Instagram и WhatsApp, и започна кампания за масови арести.

Протестиращите търсят начини да не бъдат разкрити, като ученички крият или размазват лицата си, докато крещят "Смърт на диктатора" и повреждат изображения на върховния лидер на Иран аятолах Али Хаменей в проверени видеоклипове. На други кадри се вижда как хората скандират от прозорците на апартаментите си под прикритието на нощта протестния лозунг "Жена, живот, свобода".

Друга форма на протест се появи в петък сутринта - фонтани в Техеран сякаш се обливат в кръв, след като художник превърна водата им в червена, за да отрази смъртоносните репресии.

Уличното насилие в Иран, наречено от властите "бунтове", доведе до десетки смъртни случаи - предимно на протестиращи, но и на членове на силите за сигурност.

Базираната в Осло група "Ирански права на човека" твърди, че досега са убити най-малко 92 протестиращи.

Силите за сигурност са събрали високопоставени поддръжници на движението, включително активисти, журналисти и поп звезди. Въпреки тези мерки демонстрациите продължават в градовете в цялата страна.

"Смърт на диктатора" - се чува как група млади жени скандират в северния град Рашт във видеоклип, публикуван в интернет в четвъртък и проверен от АФП. На други проверени кадри се вижда как жени крещят "Азади", което на персийски означава свобода, и пляскат силно, докато маршируват през град Кодс, западно от столицата.

Amnesty потвърди смъртта на 52 души, убити от силите за сигурност, но заяви, че смята, че "реалният брой на загиналите е много по-голям".

Базираната в Лондон правозащитна група заявява, че е документирала "широко разпространени модели на изтезания" и сексуални посегателства. В изявление, публикувано преди седмица, тя заяви, че Иран умишлено използва смъртоносна сила, за да потуши протестите, водени от жени. Тя заяви, че е получила изтекъл документ, издаден на 21 септември на командирите на въоръжените сили във всички провинции, в който се нарежда да се "противопоставят сурово" на протестиращите.

Друго изтичане на информация показва, че командирът в провинция Мазандаран е казал на силите "да се противопоставят безмилостно, стигайки до смърт, на всякакви безредици от страна на бунтовници и антиреволюционери". 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук