В Тетово /на 40 км от Скопие – бел.ред/ две събития в рамките на два дни преминаха под знака на ”човешките права и свободи”. Реакция на официалните органи в Тетово или на ниво държава липсват, пише македонският “Утрински вестник”.
Едното събитие беше в петък пред Центъра за култура като “граждански протест за правдини за албанците”, а второто в залата на Центъра за култура, в неделя, “за териториално прекрояване на Македония”. В първия случай с огромна жестокост се плюеше срещу страната, скандираха се лозунги срещу държавата, а един от организаторите на “гражданския протест” Семи Хебиби като председател на гражданското сдружение на албанците обяви “република на албанците в Македония”. На втората проява пък е подписана “декларация за формиране на парламент на република Илирида”. Организатор и в двата случая е преподавателят по френски език Невзат Халили, известен в политиката като първия председател на Партията за демократичен просперитет /ПДП/. Халили оцени подписването на “декларация за формиране на парламент на република Илирида” като втори етап след референдума за автономия от 1992 г. Той прокламира “предефиниране на Македония като уния или общност от две държави с единното име “Република Македония Илирида”, защото според Халили “ще се разреши и проблемът, който Гърция налага за името”. Халили признава границите на Македония, а албанският и македонският език да бъдат официални на цялата територия.
Главният прокурор на Македония Люпчо Швърговски каза, че при тази декларативност няма място за образуване на дело, но Невзат Халили все пак ще бъде извикан на разговор. И политическите партии на албанците в Македония не пожелаха да коментират тези стъпки на Халили с обяснението, че “това не е било обсъждано от партийните органи”.
Главният прокурор Швърговски оценява, че призивите на Халили за конституционно преустройство на държавата са все още в рамките на декларативността, но внимателно ще следят как ще се развива всичко това. “Всички това повече ми прилича на политически памфлет, в който няма сериозна заплаха срещу конституционния ред в Македония. В него няма призив за употреба на сила, така че по насилствен път да бъде променян конституционният ред в държавата и засега няма някакви по-съществени дейности, но във всеки случай прокуратурата ще следи случая”, заяви Швърговски. /БЛИЦ