Вестник The New York Times съобщи, че Вашингтон разположил в Прибалтика десетки свои военнослужещи от силите за специални операции. Това е извършено „с цел укрепване на отбранителната способност на региона” и „укрепване потенциала на Америка за установяване на заплашващи усилия на Русия по дестабилизиране на Литва”.
Изданието цитира думи на генерал Раймънд Т. Томас, възглавяващ силите със специално предназначение на Пентагона. „Балтийците до смърт се боят от Русия и изобщо не го крият. Те отчаяно се нуждаят от нашето лидерство” – казал Томас.
 

Според генерала, американските спецназовци сега постоянно присъстват в региона, установявайки тесни връзки с балтийските си колеги в Ирак и Афганистан.
 
Американците донесли в Прибалтика усъвършенствани технологии за следене и множество средства за получаване на разузнавателни данни. Според The New York Times, те били разположени в легиона без излишен шум, но с цялата решителност, което трябвало да послужи като сигнал за Москва.
 
През октомври американците дори провели секретни тридневни учения, в които отработвали четири възможни сценария с възможно използване от Русия против държавите от Прибалтика на дронове, средства за кибервойни и манипулации на медиите.
 
Превод и редакция: БЛИЦ