Президентът на САЩ Доналд Тръмп нарече Covid-19 "китайския вирус".

"САЩ мощно ще подкрепят тези индустрии, като самолетните превозвачи и други, които са особено засегнати от китайския вирус. Ние ще бъдем по-силни от всякога", написа той в "Туитър".

Пекин обяви днес, че е "силно възмутен" от фразата, която "опетнява" страната.

САЩ трябва незабавно да престанат с несправедливите обвинения срещу Китай, призова говорител на китайското външно министерство.
Според "Синхуа" използването на расистки и ксенофобски имена за хвърляне на вина върху други държави за епидемията само показва безотговорността и некомпетентността на политици, с което ще засилят страховете от вируса.

През последните дни китайски официални медии и представители изразиха предположение, че коронавирусът е докаран в Ухан от американска лаборатория на Пентагона. Държавният департамент на САЩ привика китайския посланик за обяснение.

Световната здравна организация коментира, че няма доказателства вирусът да е от САЩ. Организацията съветва да не се прави връзка с вируса в Китай или град Ухан, за да се избегне дискриминация.

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 173 00 потвърдени случая, а починалите са повече от 7000. Регистрирани са случаи в 152 държави. Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват над 182 000 случая и над 7100 починали в 155 държави.