Президентът на САЩ Доналд Тръмп е поздравил в телефонен разговор Владимир Зеленски за победата на изборите за президент на Украйна и проведената "блестяща кампания", предава УНИАН. 

Зеленски вече е получил поздравления от Доналад Туск и Йенс Столтенберг, от Макрон и Джереми Хънт. Британският външен министър в поздравленията си е написал на Зеленски, че сега вече той наистина ще бъде "слуга на народа", както се казваше прочутия сериал с участието на комика в главната роля.

По-късно в заявление, разпространено от Белия Дом, бяха разкрити детайли от разговора между Тръмп и Зеленски. „Президентът Доналд Тръмп говори с избрания президент Владимир Зеленски и го поздрави с победата на проведените на 21 април избори в Украйна. Президентът (на САЩ) му пожела успехи и определи изборите като важен етап в историята на Украйна, отбелязвайки техния мирен и демократичен характер“, се отбелязва в съобщението.

Американският лидер е „подчертал непоколебимата подкрепа на САЩ за суверенитета и териториалната цялост на Украйна – в пределите на нейните международно признати граници". Тръмп е изразил готовност да работи заедно с избрания президент Зеленски и украинския народ за провеждането на реформите, които ще укрепят демокрацията, ще повишат благосъстоянието и ще изкоренят корупцията в страната. 

Вторият президент на Украйна Леонид Кучма обаче даде много мрачна прогноза за бъдещия държавен глава. „Спомняйки си миналите години и това, което ще започне от утрешния ден и след инаугурацията на новия президент, мога да кажа, че дори ми е жал за него“, заяви Кучма и изброи само част от проблемите, с които ще се сблъска избраният.

„И сами виждате: война, на която не се вижда краят, Украйна е разделена, икономиката е на ръба на фалит – няма да изброявам какви проблеми има още, защото по време на избирателната кампания те бяха добре известни на всички“.

Всъщност за бъдещия лидер на Украйна има десет пъти повече проблеми. И то ако се броят само основите. Но какво ще прави тогава бъдещият президент? Кучма има отговор и на този въпрос. „Обещавай по-малко и прави повече. Защото днес ние с вас видяхме – какво обещаваха по време на избирателната кампания и с какво дойдоха след 5 години, какви резултати постигнаха.

Затова главното е да бъдеш честен и порядъчен пред своя народ“, посъветва Кучма. „Да не дава Господ той да се отклони от пътя, който обещаваше по време на избирателната кампания. Главното нещо, за да тръгнат след него хората е да бъде честен и порядъчен пред тях. Защото ако към него има доверие, работите няма да се решават така, както се решаваха до днешния ден“.

Някои наблюдатели обаче коментират, че Зеленски вече е дал заден, след като спомена, че все още действащият президент Петро Порошенко може да получи важен държавен пост, а само преди дни се заканваше, че ще му гостуват прокурори.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ