Специалните афганистански сили са убили високопоставен водач на Ал Кайда, издирван от САЩ и по-конкретно от ФБР. Националната дирекция по сигурността на Афганистан съобщи в Туитър за смъртта на Абу Мухсин ал Масри, египтянин, определян като втория човек в Ал Каида в индийския подконтинент.


Абу Мухсин ал Масри

Ал Масри е бил убит при операция в окръг Андар, провинция Газни, в източната част, съобщи пред АФП служител на дирекцията, пожелал анонимност. Един от помощниците на Ал Масри, който е в контакт с талибаните, бил заловен.

Името на Ал Масри е в списъка на ФБР с най-издирваните терористи. Заповед за арестуването му бе издадена от САЩ през декември 2018 година след обвинения срещу него за предоставяне на подкрепа и ресурси на чуждестранна терористична организация, както и за заговор с цел да бъдат убити американски граждани.

В събота атентатор камикадзе се взриви на алея, водеща до образователен център в западната част на афганистанската столица, когато бил забелязан от охраната. Отговорност за нападението пое терористическата групировка „Ислямска държава“.

„Равносметката от терористичното нападение вчера е 24 убити“, съобщи днес Тарик Ариан, говорител на вътрешното министерство. Броят на ранените е 57, допълни Ариан.

Афганистан преживява нова вълна на насилие въпреки преговорите между талибаните и правителството в Кабул за спиране на войната, която продължава от десетилетия.